S&P: Δελτίο οικονομικής θύελλας για την οικονομία

Της Ελενας Ερμείδου

Οι συνέπειες του ιού επιδεινώνουν τους ρυθμούς της παγκόσμιας οικονομίας ανακοίνωσε η virusSince. Η S&P Global από την πλευρά της εξέδωσε δελτίο οικονομικής θύελλας προβλέποντας επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία το 2020. Τα μέτρα για τον περιορισμό ταξιδίων και προσωπικών επαφών επιδεινώνουν την οικονομική δραστηριότητα. Υποχωρεί η πιστοληπτική ικανότητα των επιχειρήσεων στις αγορές. 

Οι οικονομικοί πόροι παραμένουν ελάχιστοι και μειώνονται σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που διέθεσε στις αγορές η Κίνα για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με την S&P η εξάπλωση του ιού, που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε πανδημία στις  11 Μαρτίου φαίνεται να σταθεροποιείται σε μεγάλο μέρος της Ασίας, ωστόσο τα αυξανόμενα μέτρα για τον περιορισμό των κινήσεων και προσωπικών συναντήσεων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ δεν αφήνουν τις αγορές να ανασάνουν ενόσω αυξάνεται ο κίνδυνος στην οικονομία. Η οικονομική δραστηριότητα απουσία συναντήσεων περιορίζεται, η κερδοφορία των επιχειρήσεων υποχωρεί και η ποιότητα της πιστοληπτικής ισχύος, κάθετα.

Οι Κεντρικές Τράπεζες λαμβάνουν μέτρα τα οποία συνδυάζουν μειωμένα επιτόκια, επαναγορά περιουσιακών στοιχείων και ενέσεις ενίσχυσης ρευστότητας.

Οι φορολογικές Αρχές ολιγωρούν ωστόσο έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν  τις πολιτικές τους. Η S&P εκτιμά ότι θα υπάρξουν περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα για την χαλάρωση των δημοσιονομικών και την αύξηση των δημοσίων δαπανών.

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε δράση και αναλαμβάνουν κάποιο συνδυασμό σαφώς μειωμένων επιτοκίων, επαναγοράς περιουσιακών στοιχείων και εισφορών ρευστότητας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*