Η ατζέντα του 2020 έχει χρώμα πράσινο και χρώμα κορωνοϊού

της Έλενας Ερμείδου

Το θέμα της κλιματικής αλλαγής, των καταστροφών περιλαμβάνει η ατζέντα του 2020 και συμπληρώνεται με τα χρώματα του κορωνοϊού. Ολα ξεκίνησαν από τις αρχές του έτους.

Οι 5 μεγαλύτεροι παγκόσμιοι κίνδυνοι σε ό,τι αφορά την πιθανότητα, τη σοβαρότητα και τον αντίκτυπο σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και είναι: 1) τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές σε ιδιοκτησίες, υποδομές, αλλά και να αφαιρέσουν ανθρώπινες ζωές, 2) ο κίνδυνος της αποτυχίας του μετριασμού της αλλαγής του κλίματος και της προσαρμογής στον κίνδυνο από τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις, 3) ο κίνδυνος απώλειας της βιοποικιλότητας και κατάρρευσης του οικοσυστήματος, με συνέπειες μη αναστρέψιμες για το περιβάλλον και με αποτέλεσμα την εξάντληση των πόρων τόσο για την ανθρωπότητα όσο και για τις βιομηχανίες, 4) ο κίνδυνος των μεγάλων καταστροφών, όπως είναι οι σεισμοί, τα τσουνάμι, οι ηφαιστιογενείς εκρήξεις και οι γεωμαγνητικές καταιγίδες, 5) οι ανθρωπογενείς καταστροφές και ζημιές, περιλαμβανομένων και των εγκλημάτων στο περιβάλλον, όπως είναι οι πετρελαιοκηλίδες και οι ραδιενεργές μολύνσεις.

Ο άλλος ο κίνδυνος που συμπληρώνει την ατζέντα του 2020 και άλλοτε θα ήταν κίνδυνος επιστημονικής φαντασίας,  είναι ο κίνδυνος του κορωνοϊού ο οποίος απο αρχές του έτους εξαπλώθηκε σε όλον τον πλανήτηση, με αρνητικές συνέπειες στην υγεία και την οικονομία.

Και οι δύο κατηγορίες κινδύνων μελετώνται από την παγκόσμια (αντ)ασφαλιστική κοινότητα. Αναμένονται οι νέες προσαρμογές στα συμβόλαια και τα νέα μοντέλα καθορισμού κινδύνων σε ό,τι αφορά την ανάληψη του ρίσκου.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*