Γιατί και πώς κινδυνεύουν τα κεφάλαια των Ασφαλιστικών

της Ελενας Ερμείδου

Τα χαμηλά επιτόκια και ο covid-19 είναι οι δύο παράγοντες που δημιουργούν αναταράξεις στις κεφαλαιαγορές και οι δύο κύριοι κίνδυνοι που έχει να αντιμετωπίσουν οι ασφάλειες στις περιοχές της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής για τους επόμενους 12-18 μήνες, σύμφωνα με σχετική μελέτη που εξέδωσε σήμερα 17 Μαρτίου η Moody’s Investors Service.

«Οι πρόσφατες διακυμάνσεις που καταγράφονται στις αγορές κεφαλαίων από τον κορωνοϊό θα εξουδετερώσουν σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο τα κεφάλαια των ασφαλιστικών, αναφέρει η Helena Kingsley-Tomkins, AVP analyst στην Moody’s Investors Service, προσθέτοντας «πως τα χαμηλά επιτόκια με τις αποδόσεις των ομολόγων να χτυπάνε τα ιστορικά χαμηλά για τον μήνα Μάρτιο θα συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στην κερδοφορία και στην οικονομική φερεγγυότητας των Ευρωπαίων ασφαλιστών  στα επόμενα τρίμηνα».

Οι ασφαλιστικές που βρίσκονται στην δύνη των κινδύνων είναι αυτές που έχουν υψηλή εξάρτηση σε προγράμματα αποταμίευσης εγγυημένων αποδόσεων. Και, ενώ ο κλάδος επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τις πολιτικές του με την έκδοση νέων προϊόντων προσαρμοσμένων στα χαμηλότερα επιτόκια, η επιβράδυνση της ανάπτυξης και η μεταβλητότητα στην αγορά δυσκολεύει περισσότερο τις συνθήκες στην αγορά.

Η ποιότητα των χαρτοφυλακίων  των ασφαλιστικών στις γεωγραφικές περιοχές Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής παραμένει σε καλά επίπεδα. Βραχυπρόθεσμα οι ασφαλιστές αυτών γεωγραφικών περιοχών μπορεί να στραφούν σε μετρητά, καθώς σε μακροοικονομικό επίπεδο η αβεβαιότητα που κυριαρχεί αυξάνει τον επενδυτικό κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένου και του κινδύνου της αύξησης αθέτησης πληρωμών. Το υψηλότερο ποσοστό αθέτησης πληρωμών θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στους δείκτες φερεγγυότητας των ασφαλιστικών, αν και ο κλάδος έχει την δυναμική να απορροφά μετρίου επιπέδου σοκ.

Μακροπρόθεσμα, η  Moody’s εκτιμά ότι θα υπάρξει μία σταθερή μετάβαση προς κατηγορίες επενδυτικών κεφαλαίων χαμηλότερης ποιότητας, καθώς επίσης και μία μέτρια στροφή στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστών προς τα μη ρευστοποιήσιμα κεφάλαια, καθώς οι ασφαλιστές αναζητούν να ενισχύσουν τις αποδόσεις τους, επενδύοντας σε κατηγορίες υψηλότερου ρίσκου.

Επί πλέον,  οι ασφαλιστές μελετούν τον αντίκτυπο των νέων τεχνολογιών, των περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και κινδύνους εταιρικής διακυβέρνησης  (ESG). Παρά το γεγονός ότι αυτοί οι κίνδυνοι έχουν περιοριστεί, μπορεί να επανέλθουν και να ενισχύσουν τους πιστωτικούς κινδύνους, μεσοπρόθεσμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*