Mέτρα προστασίας ζητά η ΟΑΣΕ

Η  ΟΑΣΕ με επιστολή της προς τις διοικήσεις της ΕΑΕΕ, του ΣΕΜΑ και της ΠΟΑΔ, ζητά να λάβουν μέτρα για την προστασία εργαζομένων και συναλλασσομένων έναντι του Κορωνοϊού.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξης:

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της αντιμετώπισης της εξάπλωσης του  ιού Covid‐19 (κορωνοϊός), όλοι μας, διοικήσεις και εργαζόμενοι ασφαλιστικών επιχειρήσεων πρέπει να συμβάλουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Όπως όλοι γνωρίζουμε η Πολιτεία ήδη ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων προκειμένου να εμποδιστεί η  εξάπλωση του ιού.

Θεωρούμε ότι οι διοικήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου οφείλουν να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα βοηθήσουν στην εφαρμογή των γενικότερων μέτρων και παράλληλα να λάβουν κάθε επιπλέον πρόσφορο μέτρο προστασίας των εργαζομένων και των συναλλασσόμενων με αυτές.

Συγκεκριμένα θεωρούμε αυτονόητο και απαραίτητο να προχωρήσουν στα παρακάτω:

  • Εξασφάλιση  προμήθειας όλων  των χώρων με επαρκείς ποσότητες υλικών καθαριότητας (καθαριστικά, αντισηπτικά, κτλ.).
  • Να ορισθεί υπεύθυνο στέλεχος, ανά χώρο εργασίας, για την εποπτεία της καθαριότητας.
  • Να ενισχυθούν όπου κρίνεται απαραίτητο η λειτουργία των συνεργείων καθαριότητας.
  • Να τοποθετηθούν, το συντομότερο δυνατό, προστατευτικά τζάμια ή πετάσματα σε χώρους συναλλαγής με το κοινό (ιδιαίτερα σε Ταμεία, ή παρόμοιες θέσεις εργασίας)
  • Να  υπάρξει  ειδική πρόβλεψη  για τους ενιαίους  χώρους εργασίας (τύπου  open space) και να επανεξεταστεί  άμεσα η χωροθέτηση των θέσεων εργασίας προκειμένου να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μετάδοσης των ιών.

Τέλος, μετά την χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή λειτουργίας των σχολείων για 14 μέρες είναι απαραίτητο να προβλεφθεί από τις διοικήσεις όλων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων η διευκόλυνση όλων των εργαζομένων, όταν εργάζονται και οι δύο γονείς ή έχουν μονογονεϊκές οικογένειες. Είναι σαφές ότι οι μέχρι σήμερα «λύσεις» της φύλαξης των παιδιών (ιδιαίτερα των μικρότερων) από τους παππούδες-γιαγιάδες, αντίκειται στην ίδια την φιλοσοφία των μέτρων που πρωτίστως προσπαθούν να προστατεύσουν τις ευάλωτες ομάδες (όπως οι ηλικιωμένοι).

Σας καλούμε λοιπόν, μεταξύ των άλλων, να παρέχετε για το τρέχον διάστημα «ειδικές» άδειες με πλήρεις  αποδοχές στους εργαζόμενους που ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία. Σας καλούμε να «καλύψετε» όλες τις μέρες ειδικής άδειας που δεν «καλύπτονται» από τα μέτρα της πολιτείας (η 5η μέρα που λογίζεται ως κανονική να προσφερθεί από τις επιχειρήσεις ως «ειδική»). 

Θεωρούμε ότι θα ανταποκριθείτε στα παραπάνω συμβάλλοντας στην κοινή προσπάθεια πολιτείας και εργαζομένων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Είμαστε βέβαιοι ότι και εσείς αντιλαμβάνεστε πως, αν δεν λάβουμε όλα τα προληπτικά μέτρα που απαιτούνται, οι κίνδυνοι για την υγεία όλων μας αλλά και οι τεράστιες επιπτώσεις τους στην οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων θα είναι πιθανά μη αντιμετωπίσιμοι!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*