Ευρώπη Ασφαλιστική: Στο Βερολίνο ο Νίκος Μακρόπουλος

Της Ελενας Ερμείδου

Μεταξύ των ανωτάτων στελεχών και κορυφαίων επιχειρηματιών που βρέθηκαν  στο Βερολίνο στο «Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ – Όραμα και Ευκαιρίες Επενδύσεων»,  ήταν ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρώπης Ασφαλιστικής Νίκος Μακρόπουλος. Παρέστη στην καρδιά των εξελίξεων για να συζητήσει με ομολόγους του τις προοπτικές του επιχειρείν και των επενδύσεων στην Ελλάδα.

 

Σύμφωνα με την Γερμανική Κυβέρνηση και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας η Ελληνική οικονομία βιώνει ένα νέο κύκλο οικονομικής ανάκαμψης, στο πλαίσιο αυτό η Γερμανία θέλει να λάβει ισχυρότερο ρόλο στις επενδύσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και θα ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Η πρόθεση συνεργασίας σφραγίστηκε στην διάρκεια του συνεδρίου με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας στο τομέα της ενέργειας μεταξύ της ΔΕΗ και της  γερμανικής RWE. Η Γερμανία ωστόσο δεν θέλει να περιορίσει το επενδυτικό της ενδιαφέρον μόνο στην ενέργεια και τις τεχνικές απολιγνιστοποίησης, στις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας,  λόγω της μεγάλης εμπειρίας της και των επενδύσεων υψηλού κόστους που έχει υλοποιήσει στον ενεργειακό τομέα.

 

Αναζητά συμφωνίες στο τομέα του τουρισμού, της καινοτομίας, της νέας τεχνολογίας, στην ηλεκτροκίνηση με την κατασκευή ηλεκτρικών παταριών αυτοκινήτου στην Ελλάδα, στην διαστημική, στα φάρμακα, στην οινοποιεία, στον αγροτικό τομέα, στις μεταφορές και αερομεταφορές, στο τομέα της έρευνα και στο τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων.

Από την πλευρά της η  Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναζητεί τη χρηματοδότηση επενδυτικών δράσεων. Ανάλογο και το ενδιαφέρον της γερμανικής τράπεζας KfW  για την ελληνική αγορά.

Να σημειωθεί ότι κάθε θετική εξέλιξη που σημειώνεται στην ελληνική οικονομία και το επενδυτικό περιβάλλον έχει πολλαπλά οφέλη στο κλάδο των ασφαλειών και ανταποδοτικά για την οικονομία της Ελλάδος και την απασχόληση.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 162 συνδεόμενες γερμανικές επιχειρήσεις, με ετήσιο τζίρο 8,3 δισ. ευρώ και 29.000 άμεσα και έμμεσα απασχολούμενους, ενώ οι καθαρές άμεσες επενδύσεις την περίοδο της κρίσης 2008 – 2018 ανήλθαν σε 6 δισ. ευρώ.

Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας σε συνδυασμό με τη πολιτική και οικονομική σταθερότητα και τη βούληση της κυβέρνησης αναδεικνύουν την χώρα ως ένα ελκυστικό προορισμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*