Mega-deal 9 δισ. δολ. στις αντασφάλειες

Πώς η γαλλική Covea αφού απέτυχε να αποκτήσει τη «συμπατριώτισσα» Scor, στράφηκε στην…Exor των Ανιέλι και αγόρασε τη αντασφαλιστική τους Partner Re

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Το μεγαλύτερο deal στον αντασφαλιστικό κλάδο από την εξαγορά της XL από τον όμιλο της ΑΧΑ το 2018 (έναντι 15,3 δις. δολ.) έκλεισε και έχει πάλι…γαλλικό άρωμα. Και τούτο διότι πρωταγωνιστεί ένας άλλος γαλλικός όμιλος, η Covea, που ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την εταιρεία holding της οικογένειας Ανιέλι, την Exor, για την εξαγορά της αντασφαλιστικής Partner Re, έναντι 9 δις. δολ. σε μετρητά. Με δεδομένο ότι ο εγγονός του Gianni Agnelli, John Elkann, που «τρέχει» την Exor είχε εξαγοράσει την Partner Re έναντι 6,7 δις. δολ. το 2016, η συναλλαγή που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους σημαίνει ότι η Exor –που ελέγχει μεταξύ άλλων τις αυτοκινητοβιομηχανίες Fiat Chrysler και Ferrari- «βγάζει» κέρδος 30%.

H εξαγορά της PartnerRe θα βοηθήσει την Covea να διαφοροποιήσει την γκάμα δραστηριοτήτων της πέρα από τις ασφαλίσεις κατοικιών, οχημάτων, ζωής και υγείας. Ο (αντ)ασφαλιστικός κλάδος δέχεται πιέσεις από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και γι’ αυτό αναζητεί τρόπους να διαφοροποιήσει τις πηγές εσόδων του.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πρόκειται για ακόμα ένα μεγάλο deal για την Exor της βαθύπλουτης οικογένειας των Ανιέλι, στο απόηχο του «γάμου» της Fiat Chrysler με την Peugeot-Citroen που θα δημιουργήσει την τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου. Η Exor εξαγόρασε την Partner Re στο πλαίσιο σχεδίου διαφοροποίησης των στοιχείων ενεργητικού του ομίλου μακριά από την εντάσεως κεφαλαίου αυτοκινητοβιομηχανία. Η Partner Re κατέβαλε στην Exor 661 εκατ. δολάρια σε μερίσματα, χάρη στην βελτίωση της λειτουργικής της απόδοσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Covea εγκατέλειψε την προσπάθειά της να εξαγοράσει την επίσης γαλλική αντασφαλιστική Scor το 2019, ρίχνοντας τίτλους τέλους σε μια…εμφύλια επιχειρηματική σύρραξη, αφού η Scor αντιστάθηκε σθεναρά. H δε Exor απέκτησε την PartnerRe μέσω εχθρικής εξαγοράς, μπαίνοντας «σφήνα» στην συμφωνία συγχώνευσης της Partner Re με μια άλλη εταιρεία με έδρα τις Βερμούδες, την Axis Capital Holdings.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Covea Thierry Derez, «Η εξαγορά αυτή έρχεται σε μια χρονική περίοδο ριζικού μετασχηματισμού του ασφαλιστικού κλάδου, με την εμφάνιση νέων κινδύνων και νέων τρόπων ζωής, και με είσοδο νέων παικτών στην αγορά. Ταιριάζει θαυμάσια με την αναπτυξιακή μας στρατηγική, την ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε, την απαραίτητη αλληλοσυμπλήρωση τεχνογνωσιών και τη σημασία της αμοιβαιοποίησης των κινδύνων σε παγκόσμια κλίμακα. Θα εδραιώσει το μέλλον της ParterRe και του συνεταιριστικού μας Ομίλου, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα όχι μόνο των μελών και των πελατών μας, αλλά και των εργαζομένων και των εταίρων μας».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Exor John Elkann σχολίασε από την πλευρά του ότι «Η PartnerRe είναι σήμερα μια πιο ολοκληρωμένη και αποδοτική επιχείρηση…Είμαστε περήφανοι που εκπληρώσαμε τον σκοπό μας στην Exor να χτίσουμε μια ακόμα καλή εταιρεία και είμαστε ευγνώμονες στο ΔΣ και τους εργαζόμενους της PartnerRe για όλα όσα έκαναν ώστε να γίνει αυτό δυνατό».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*