8 στους 10 δεν θα αποταμιεύσουν ούτε φέτος

του Βάιου Κρόκου

Μόνιμο “αγκάθι” αποτελεί για το ελληνικό νοικοκυριό η δυνατότητα αποταμίευσης. Πλην του δεδομένου της έλλειψης κουλτούρας σε αυτό το ζήτημα, οι δυνατότητες παραμένουν περιορισμένες καθώς η πολυετής κρίση, το χαμηλό εισόδημα κ.α δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

Αν και τα τελευταία στοιχεία του ΙΟΒΕ δίνουν μια νότα αισιοδοξίας, οι συνθήκες παραμένουν δυσοίωνες στο ζήτημα της αποταμίευσης.

Ενδεικτικά, ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες ενισχύθηκε τον Φεβρουάριο, καθώς διαμορφώθηκε στις -58,4 μονάδες (από -61,2).

Ωστόσο, το 79% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 20% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή. Οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +0,4 και +0,1 μονάδες αντίστοιχα.

Κατά τα άλλα, οι ασφαλιστικές καλούνται για μια ακόμη φορά να αναδείξουν τα οφέλη των συνταξιοδοτικών/αποταμιευτικών προγραμμάτων – έστω και υπό αυτό το πλαίσιο-, ενώ στο προσκήνιο, πλέον βρίσκονται και οι unit linked λύσεις εν μέσω ενός περιβάλλοντος μηδενικών επιτοκίων. Εξάλλου, μόλις το 4,5% των αποταμιεύσεων ενός ελληνικού νοικοκυρίου οδεύει σε ασφαλιστικά  – συνταξιοδοτικά προγράμματα…

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*