TEA: Σίγουρες μακροχρόνιες επενδύσεις, λένε οι asset managers

του Βάιου Κρόκου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι περαιτέρω ζυμώσεις γύρω από το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα. Μόλις χθες υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση με ότι αυτό συνεπάγεται για την βιωσιμότητα του συστήματος, την ενίσχυση του πρώτου πυλώνα και το μέλλον των ασφαλισμένων, μελλοντικών και νυν εργαζομένων και συνταξιούχων.

Την ίδια ώρα επιτακτικές κρίνονται από τον ασφαλιστικό κλάδο οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στον 2ο και 3ο πυλώνα για την αναμόρφωση του συστήματος συνολικά.

Διαβάστε: Τα βασικά αιτήματα της ασφαλιστικής αγοράς και η δέσμευση Α. Γεωργιάδη

Εστιάζοντας την προσοχή μας τώρα στον 2ο πυλώνα, μια άλλη πτυχή που απασχολεί εργαζόμενους και εργοδότες είναι η εποπτεία, η διαχείριση και εν τέλει οι αποδόσεις των επενδύσεων των ΤΕΑ.

Εν μέσω των έντονων προκλήσειων σε χρηματοοικονομικό επίπεδο παγκοσμίως και με περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων, το μήνυμα που εκπέμπουν κορυφαίοι διαχειριστές επενδύσεων είναι “Lower for Longer“, χαμηλότερες, πιο σίγουρες αποδόσεις, δηλαδή, σε βάθος χρόνου, όπως επισημάνθηκε σε ειδικό πάνελ του 1ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Διαβάστε: Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης: Η αξιόπιστη λύση για συμπληρωματική σύνταξη

Ειδικότερα

Αυτό που απασχολεί τα ΤΕΑ είναι οι σίγουρες αποδόσεις με μακροπρόθεσμο στόχο. Κομβικό στοιχείο
πλέον θεωρείται όχι η απλή διασπορά κινδύνου (μετοχές, ομόλογα, άλλες επενδυτικές επιλογές) αλλά
και η μείωση του ρίσκου μέσω διαφορετικών asset manager ως προς τη διαχείριση.

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι απαιτούμενες κοινοτικές οδηγίες έχουν ενσωματωθεί και, παρά τις προκλήσεις, η Εποπτεία είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο. Κρίσιμο στοιχείο αποτελεί επίσης η διαρκής αξιολόγηση των διαχειριστών.

Σημειώθηκε, επίσης, πως απαιτείται από όλους κουλτούρα όσον αφορά την αποταμίευση ενώ αρκετοί είναι αυτοί που χαρακτηρίζουν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης κουμπαρά «πολυτελείας» καθώς δίνεται η δυνατότητα αποταμίευσης με την συνοδεία επαγγελματιών της αγοράς, σύγχρονων εργαλείων και υπό αυστηρό εποπτικό πλαίσιο.

Οι ομιλητές του τελευταίου πάνελ σημείωσαν επίσης πως η ίδρυση ενός ΤΕΑ θα είναι προς όφελος εργοδότη – εργαζόμενου και οι εταιρείες asset management, με την πολύχρονη εμπειρία και τα σύγχρονα εργαλεία που διαθέτουν μπορούν να παρέχουν λύσεις υψηλής ποιότητας.

Τακτικοί είναι οι έλεγχοι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με στόχο την χρηστή διαχείριση και τις
επενδύσεις των Ταμείων Επαγγελματικής Διαχείρισης όπως σημειώνει κα Μαρία Μαργαριτσανάκη,
στέλεχος στην Επ. Κεφαλαιαγοράς, Διεύθυνση Φορέων. Σημαντικό κομμάτι, μεταξύ άλλων, αποτελεί η Δήλωση Αρχών Επενδυτικής Πολιτικής στην οποία αποτυπώνονται οι στόχοι, η διάρθρωση χαρτοφυλακίου, οι επαναλαμβανόμενοι κίνδυνοι κλπ.

Ευκαιρία για περαιτέρω πρόοδο στον Θεσμό αποτελούν οι δράσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με τον κ. Θεοφάνη Μυλωνά, Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος, Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ, πρόεδρος ΕΘΕ και με απώτερο στόχο τις περαιτέρω ποιοτικές επενδύσεις. Όπως σημείωσε στην σημερινή εποχή πλέον, και οι «πράσινες επενδύσεις» αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επιλογή διαχειριστή.

Business partner θα πρέπει να θεωρείται ο επόπτης σημειώνει ο κ. Κρις Αίσωπος, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Trust, Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ). Μέσω της συνεργασίας έχει βελτιωθεί το πλαίσιο – που βελτιώνεται συνεχώς – γεγονός που δημιουργεί σταθερότητα και αμοιβαία οφέλη για όλους του εμπλεκόμενους. Κάλεσε τις διοικήσεις των ΤΕΑ να αντιληφθούν πως η χάραξη της επενδυτικής πολιτικής βασίζεται σε μακρόπνοες επιλογές.

Τις παραμέτρους που πρέπει να λάβει υπόψιν για τις διαδικασίες επιλογής ενός διαχειριστή επενδύσεων από την διοίκηση ενός ΤΕΑ παρέθεσε από την πλευρά του κ. Ηρακλής Μπαμπλέκος, Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος, Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ με εστίαση στα εμπορικά, τα τεχνικά και άλλα στοιχεία όπως το track record. Παράλληλα, πρέπει να αξιολογείται και το είδος της επικοινωνίας με τον διαχειριστή σημειώνοντας πως οι Έλληνες διαχειριστές δεν έχουν να ζηλέψουν πια τίποτα από τις ξένες εταιρείες.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο κ. Δρ Ευστράτιος Σαραντινός, Διευθύνων Σύμβουλος, Εθνική Asset Management ΑΕΔΑΚ ενθαρρύνοντας το κοινό για όποιον ενδιαφέρεται να προχωρήσει στην ίδρυση Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης καθώς οι ελληνικές ΑΕΔΑΚ μπορούν να προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις συναρτήσει πάντα του κινδύνου που αναλαμβάνουν.

Τους μηχανισμούς και τις ιδιαιτερότητες του κεφαλαιοποιητικού συστήματος προς όφελος της κοινωνίας και εργαζομένων περιέγραψε από την πλευρά του, μεταξύ άλλων, ο κ. Κίμων Βολίκας, Διευθύνων Σύμβουλος, Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ.

Τέλος, μεταξύ άλλων, την δική του οπτική και τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η επένδυση ενός ΤΕΑ στον τομέα του real estate επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αριστοτέλης Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος, Prodea
Investments & Β’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*