Αιτήματα ιατρικών συλλόγων για αντιμετώπιση του COVID-19

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι Ιατρικοί Σύλλογοι που συγκάλεσαν χθες σύσκεψη για την εκτίμηση της εξέλιξης της επιδημίας του CΟVID- 19. Με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΠΙΣ στη συνάντηση συμμετείχαν οι πρόεδροι των μεγάλων ιατρικών συλλόγων της χώρας.

Κατόπιν ανάλυσης της κατάστασης και μετά και την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος COVID-19 στην Ελλάδα, αποφασίστηκαν τα εξής:

Σε περίπτωση συμπτωμάτων κοινού κρυολογήματος γρίπης και COVID-19, θα πρέπει να λαμβάνονται αυξημένες προφυλάξεις, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί γεωγραφικά η περιοχή από την οποία θα προέλθουν μελλοντικά κρούσματα.

Συγκεκριμένα, θα ζητηθούν από την Πολιτεία τα παρακάτω:

  1. Στις συσκέψεις που γίνονται για την αντιμετώπιση του COVID-19 στις Υγειονομικές Περιφέρειες να συμμετέχουν οπωσδήποτε και οι Ιατρικοί Σύλλογοι, καθώς το σύνολο των γιατρών της χώρας, ανεξαρτήτως το που εργάζεται θα κληθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Kατόπιν επικοινωνίας με τον Υπουργό Υγείας, εφεξής θα υλοποιείται.
  2. Θα πρέπει με επείγουσες διαδικασίες να στελεχωθεί ο μέγιστος αριθμός κλινών ΜΕΘ στα Δημόσια Νοσοκομεία.
  • Θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των εργαστηρίων ανίχνευσης, πέραν των τριών  υπαρχόντων.
  • Αναγκαίο κρίνεται να ενισχυθούν οι Υγειονομικοί Σταθμοί στα αεροδρόμια, λιμάνια και στις πύλες εισόδου της χώρας.
  • Απαραίτητο είναι να επικαιροποιήθηκαν οι οδηγίες προς τους πολίτες και τους ιατρούς, όπως σας στέλνονται συνημμένα και επιγραμματικά,  συστήνουμε τη χρήση χειρουργικής μάσκας, από ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος.

Κατά τη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται  χειρουργική μάσκα από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που εξετάζει ή περιθάλπει ασθενείς με ίδια συμπτώματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*