Η ανασφάλιστη Corvette, το δυστύχημα και οι αποζημιώσεις

Στην περίπτωση του τραγικού τροχαίου στην Γλυφάδα την περασμένη Πέμπτη με την Corvette, που σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία φέρεται να ήταν ανασφάλιστη και εφόσον επιβεβαιωθεί, στο θέμα των ασφαλιστικών αποζημιώσεων θα ισχύσουν οι διαδικασίες  που προβλέπονται για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα.

Συγκεκριμένα, το τροχαίο θα δηλωθεί στο Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Αυτοκινήτων των Ασφαλιστικών Εταιριών, όπως όλα τα τροχαία ατυχήματα με ανασφάλιστα οχήματα.

Το Επικουρικό Κεφάλαιο είτε έρθει σε διακανονισμό με τα θύματα είτε αυτά προχωρήσουν σε δικαστική διεκδίκηση αποζημιώσεων θα στραφεί κατά του ιδιοκτήτη και του οδηγού, εφόσον δεν είναι το ίδιο πρόσωπο, για να εισπράξει ακόμα και με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων τα ποσά των αποζημιώσεων.

Στην προκειμένη περίπτωση και με τα υπάρχοντα στοιχεία, από το ρεπορτάζ, στο τροχαίο εκτός του άτυχου  25 χρόνου δικυκλιστή εμπλέκονται και δύο άλλα οχήματα που συγκρούστηκε, πριν, η Corvette.

Έτσι υπάρχει ένας θάνατος και υλικές ζημιές στη μηχανή και στα δύο άλλα οχήματα.

Δείτε επίσης: Καμπανάκι ΕΕΑ για 700.000 ανασφάλιστα ΙΧ, καλεί την κυβέρνηση να δώσει λύση

Στην περίπτωση θανάτου οι συγγενείς του θύματος μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις ψυχικής οδύνης, έξοδα κηδείας και υλικών ζημιών για την μηχανή.

Όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, με ειδίκευση σε τροχαία ατυχήματα, στις περιπτώσεις θανατηφόρων τροχαίων επειδή διεκδικούνται αποζημιώσεις ψυχικής οδύνης συγγενών οι υποθέσεις συνήθως  καταλήγουν στα δικαστήρια και γίνονται και διπλές αγωγές κατά της ασφαλιστικής εταιρίας ( στην περίπτωση ανασφάλιστου στο Επικουρικό Κεφάλαιο) και του οδηγού ή του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου που προκάλεσε το τροχαίο.

Ποια ποσά μπορούν να διεκδικηθούν ως αποζημιώσεις  

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης οχήματος τα ανώτατα προβλεπόμενα ποσά αποζημιώσεων είναι:

Σε περίπτωση σωματικής βλάβης 1.220.000 ευρώ, ανά θύμα.

Σε περίπτωση υλικής ζημίας 1.220.000 ευρώ, ανά ατύχημα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των θυμάτων.

Το ρίσκο με τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα 

Σχετικά με την μάστιγα των ανασφάλιστων αυτοκινήτων άνθρωποι από την ασφαλιστική αγορά επισημαίνουν ότι όσοι επιμένουν να κυκλοφορούν τα οχήματά τους χωρίς ασφάλιση εκτίθενται σε μεγάλους κινδύνους και το θέμα των προστίμων είναι το ελάχιστο.

Στην ουσία, αναφέρουν, αυτοί οι οδηγοί “αυτασφαλίζονται” και παίρνουν ρίσκα ασφαλιστικής εταιρίας αφού τα ποσά στις περιπτώσεις που υπάρχουν τραυματισμοί και θάνατοι είναι τεράστια και διεκδικούνται με κατασχέσεις και σε βάρος της προσωπικής τους περιουσίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επικουρικού  Κεφαλαίου το 2019 δηλώθηκαν 1.705 τροχαία ατυχήματα με εμπλοκή οχημάτων που ήταν ανασφάλιστα.

Πηγή: Asfalisinet.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*