Ασφαλιστικά Ταμεία: Δεύτερη ευκαιρία για ένταξη στις 120 δόσεις

Οφειλέτες που έχασαν την ρύθμιση των 120 δόσεων θα έχουν μια ακόμη ευκαιρία καθώς θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση επανένταξης ως την 31η Μαρτίου του 2020. Αυτό προβλέπει διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και η δυνατότητα αυτής της «δεύτερης ευκαιρίας» θα γίνεται έπειτα από σχετική αίτηση του οφειλέτη στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ.

Ειδικότερα, η βασική προϋπόθεση για την επανένταξη στη ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών των 120 δόσεων είναι οι οφειλέτες που θα επιλέξουν να ενταχθούν ξανά να καταβάλουν όλες τις δόσεις που έγιναν απαιτητές, καθώς και τις νέες βεβαιωμένες οφειλές που έχουν και δεν ήταν μέσα στην αρχική ρύθμιση.

Ειδικότερα η διάταξη που έχει ενταχθεί στο άρθρο 12 του νομοσχεδίου είναι η ακόλουθη: «3. Οι οφειλέτες που απώλεσαν ανυπαίτια τη ρύθμιση των άρθρων 2, 3, 4 και 5 του ν. 4611/2019, στην οποία είχαν ενταχθεί, δύνανται να επανενταχθούν σ’ αυτή μέχρι την 31η Μαρτίου 2020, υπό την προϋπόθεση καταβολής του συνόλου των δόσεων της ρύθμισης που έχουν καταστεί απαιτητές, καθώς και νέων βεβαιωμένων, εκτός ρύθμισης οφειλών. Η αίτηση νια την επανένταξη στη ρύθμιση θα υποβάλλεται από τον οφειλέτη στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ.»

Πληθώρα ρυθμίσεων για ειδικές κατηγορίες

Επίσης, είναι πολλές οι νέες ρυθμίσεις που περιέχονται στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αφορούν συγκεκριμένες και ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων και αλλάζουν συνολικά το τοπίο της ασφαλιστικής νομοθεσίας και συνεπώς τον τρόπο ασφάλισης και συνταξιοδότησής τους.

Για παράδειγμα 1,4 εκατ. μη μισθωτοί, δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες, γιατροί, δικηγόροι και αγρότες, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις θα έχουν χρονικό περιθώριο καταβολής των νέων εισφορών για τον μήνα Ιανουάριο του 2020 μέχρι τις 12 Μαρτίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*