Τι προσέχουμε στην Ασφάλιση Κατοικίας;

Σημαντικά είναι τα ερωτήματα που απασχολούν κάποιον για της κατοικίας του. Ας δούμε ποιοι παράγοντες σχετίζονται με την διαμόρφωση ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου και τι άλλο πρέπει να προσέξουμε…

Ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν το τελικό κόστος της ασφάλισης κατοικίας;

Το τελικό κόστος της ασφάλισης εξαρτάται από βασικούς παράγοντες που συνυπολογίζονται από την ασφαλιστική η οποία θα εξετάσει τις πηγές πιθανών κινδύνων. Όπως είναι ευνόητο, η παλαιότητα του κτηρίου, το είδος της κατασκευής και της στέγης συγκαταλέγονται σε αυτούς. Διαφορές στην τελική εκτίμηση για το ύψος του ασφαλίστρου υπάρχουν από το γεγονός αν το οίκημα είναι νόμιμο ή αυθαίρετο. Σημαντικό στοιχείο επιπλέον αποτελεί η τιμή της οικιστικής ζώνης, δηλαδή ποια είναι η τοποθεσία της κατοικίας που θα ασφαλίσουμε. Άλλα χαρακτηριστικά επίσης προσδίδουν στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο παράμετροι όπως αν αποτελεί μόνιμη ή εξοχική κατοικία, αν χρησιμοποιείται για ιδιοκατοίκηση ή αν το ακίνητο ενοικιάζεται.

Από ποιους κινδύνους μπορώ να προφυλαχθώ με μια ασφάλιση κατοικίας

Προφανώς υπάρχουν συμβόλαια με τις πιο συνηθισμένες ή άλλες σύνθετες καλύψεις. Η περιουσία μας παραμένει ευάλωτη κάθε στιγμή από εξωγενείς παράγοντες ή τον ίδιο μας τον εαυτό. Βασική μέριμνα πρέπει να υπάρχει για σεισμούς, πυρκαγιές και άλλα φυσικά φαινόμενα ωστόσο πλήθος κινδύνων απειλούν την κατοικία μας: Κακόβουλες επιθέσεις – κλοπή, διάρρηξη, τρομοκρατικές επιθέσεις – ή δική μας αμέλεια από την οποία μπορεί να προκληθεί φωτιά ή διαρροή υδάτων.

Αν δεν είμαι ιδιοκτήτης αλλά ενοικιαστής;

Μπορεί να μην είμαστε ιδιοκτήτες ενός σπιτιού αλλά η εν λόγω ασφάλιση έρχεται να καλύψει και άλλες ανάγκες μας. Για την ακρίβεια, τα προσωπικά μας αντικείμενα και τα οικιακά αγαθά είναι πιο ευάλωτα από ότι το ίδιο το κτήριο. Μέσω της ασφάλισης του περιεχομένου κατοικίας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πιθανές μελλοντικές οικονομικές απώλειες από φθορές ή άλλες ζημιές στο περιεχόμενο του σπιτιού που κατοικούμε.

Πώς να υπολογίσετε το ύψος της ασφαλιστικής κάλυψης για τα περιεχόμενα της κατοικίας σας;

Για να εκτιμήσετε σωστά το ύψος της ασφαλιστικής κάλυψης των περιεχομένων της κατοικίας σας θα πρέπει:

– Να καταγράψετε τα αντικείμενα σας

– Να υπολογίσετε το ποσό που θα στοίχιζε σήμερα να τα ξαναγοράσετε καινούργια

Με την βοήθεια του ασφαλιστή σας, στα έντυπα ασφάλισης που θα χρειαστεί να συμπληρώσετε θα πρέπει:

-Να συμπληρώσετε την συνολική αξία της ασφαλιστικής κάλυψης των περιεχομένων της κατοικίας σας

-Να συμπληρώσετε ξεχωριστά τα αντικείμενα μεγάλης αξίας

Τι γίνεται με τα αντικείμενα μεγάλης αξίας, πολύτιμους λίθους, σπάνιες συλλογές κλπ;

Το τι αποτελεί πράγματι μεγάλης αξίας αντικείμενο πολλές γίνεται διαφορετικά αντιληπτό από τα εμπλεκόμενη μέρη ενός συμβολαίου.

Ο ασφαλιστής θέτει ένα μέγιστο ποσό αποζημίωσης για το κάθε πολύτιμο σας αντικείμενο. Αν έχετε αντικείμενα μεγαλύτερης αξίας από το μέγιστο ποσό που αποζημιώνει η ασφαλιστική σας για ένα αντικείμενο, τότε η αποζημίωση που θα σας δοθεί  θα περιοριστεί στο μέγιστο που πληρώνει η ασφαλιστική σας.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ειδικά προγράμματα με επιπρόσθετες καλύψεις για μεγάλης αξίας αντικείμενα οι οποίες θα έχουν αναδιαμορφωμένο ασφάλιστρο.

Τι προσέχουμε στους όρους και ποιες οι υποχρεώσεις μας

Είναι σημαντική η σωστή συμπλήρωση της πρότασης της ασφάλισης του σπιτιού μας και πρέπει να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι καλύπτονται οι ανάγκες μας. Σίγουροι πρέπει να είμαστε και για την πραγματική αξία της ασφαλιστέας ύλης για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο υπασφάλισης, ώστε αν προκύψει οποιαδήποτε ζημιά να λάβουμε και τη σωστή αποζημίωση. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να ενημερώνουμε για κάθε αλλαγή στα στοιχεία και τις πληροφορίες που επηρεάζουν το ασφαλιστήριο, να εξοφλούμε εμπρόθεσμα τα ασφάλιστρα ή σε περίπτωση επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου να ενημερώνουμε άμεσα τον ασφαλιστή.

Ασφαλίζω όπου θέλω την ενυπόθηκη κατοικία μου;

Με τη σύναψη ενός στεγαστικού δανείου, είναι υποχρέωση του πελάτη προς την τράπεζα να ασφαλίσει το ακίνητο που είναι υποθηκευμένο βάσει των καλύψεων που ζητάει η εκάστοτε τράπεζα. Αξίζει να επισημανθεί, ωστόσο, πως δεν είναι κανείς υποχρεωμένος ασφαλιστεί μέσω της τράπεζας που χορήγησε το δάνειο. Έχει δικαίωμα να επιλέξει ελεύθερα ασφαλιστική εταιρεία ή ασφαλιστικό σύμβουλο αρκεί το ασφαλιστήριο να πληροί τις καλύψεις που αναφέρονται στη δανειακή του σύμβαση.

*αναδημοσίευση από το ViSION 2 για την Ασφάλιση Κατοικίας

Δείτε το έντυπο ViSION της Ευρωπαϊκής Πίστης που επιμελείται η Ethos Media

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*