ΤΕΑ: Σε αναζήτηση χρυσής τομής οι κοινωνικοί εταίροι

Mε το θέμα της σύμπραξης των κοινωνικών εταίρων ασχολήθηκε το πρώτο πάνελ στο 1ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης (#ocin20), που διοργανώνει η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α) σε συνεργασία με την Ethos Media, το οικονομικό & επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό Insurance World και το portal Insuranceworld.gr.

Ο κ. Χαράλαμπος Α. Κατσιπουλάκης, Οικονομικός Διευθυντής Tsakos Columbia Shipmanagement και Πρόεδρος ΤΕΑ Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων Ομίλου Τσάκου και Συνεργατών, -αναφέρθηκε στην λειτουργία του επαγγελματικού ταμείου του ομίλου, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι αποτελούν το μεγαλύτερό τους asset.

Όπως επεσήμανε, έχει σημασία η συνέργεια και η φερεγγυότητα και απαιτείται κουλτούρα -παιδεία. Σημείωσε δε, ότι σήμερα στο επαγγελματικό ταμείο του ομίλου εντάσσονται εργαζόμενοί τους (ναυτικοί) αλλοδαποί, συνεισφέροντας στην εισροή συναλλάγματος.

Ο κ. Ιωάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Interamerican, ξεκίνησε από την παραδοχή πως το συνταξιοδοτικό παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα. Το τελευταίο διάστημα όλη η κουβέντα, όπως επεσήμανε, γίνεται για το πώς θα βελτιώσουμε τον 1ο πυλώνα, σημειώνοντας ότι πρέπει να βάλουμε μαζί και τους 3 πυλώνες.

Τόνισε επίσης ότι η πολιτεία θα έπρεπε να δει με πιο ζεστό ενδιαφέρον την προσέλκυση μακροχρόνιων μεγάλων επενδυτών.

 Ο κ. Χαρίλαος Αλαμάνος, πρόεδρος Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ) & ΤΕΑ-ΣΟΕΛ, επεσήμανε ότι είναι ανάγκη να βρεθεί λύση στο φορολογικό για να προχωρήσει η επαγγελματική ασφάλιση, ενώ τόνισε ότι το 2012 χάθηκε η αξιοπιστία με το PSI.

Ο κ. Νικόλαος Μοσχάτος, Διευθυντής Ανθρωπίνων Πόρων της Accenture,  ανέφερε ότι το 2017 με την βοήθεια των συμβούλων τους κατάφεραν να ιδρύσουν το Ταμείο. «Στις όποιες κινήσεις που κάναμε για την διεύρυνση του προγράμματος δεν ασχοληθήκαμε μόνο με τις υψηλές αποδόσεις ή το φορολογικό. Το πιο σημαντικό κέρδος ήταν ότι σιγά σιγά ο κόσμος άρχισε να αντιλαμβάνεται την αξία των ΤΕΑ», επεσήμανε ο ίδιος.

Ο κ. Αλέξανδρος Παπαζέκος, Διευθυντής ΤΕΑ-ΕΛΤΑ,  ανέφερε ότι «έχουμε δώσει ως τώρα 97 εκατ. μεσοσταθμικά και 15.000 ευρώ κατά την αποχώρηση, σημειώνοντας ότι παρά τα προβλήματα, είχαμε την στήριξη διοίκησης, υπουργείου κλπ.

Η κυρία Γεωργία Μουρλά, Αναπληρώτρια Επιτελική Διευθύντρια Σχέσεων με Εκδότριες και Πρόεδρος ΤΕΑ Χρηματιστηρίου Αθηνών, τόνισε ότι «για εμάς ήταν μονόδρομος παρά το ομαδικό συμβόλαιο ασφάλισης που είχαμε. Θέλουμε να στηρίξουμε το Θεσμό με κάθε τρόπο». Η ίδια επεσήμανε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την κεφαλαιαγορά για να κλείσουμε το συνταξιοδοτικό κενό σε Ευρώπη – Ελλάδα.

Δείτε επίσης: Βρούτσης για ΤΕΑ: Εισάγουμε το ν/σ προς ψήφιση γιατί τα πιστεύουμε

Δείτε επίσης: Β. Λαζαράκου, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Τα ΤΕΑ στο μέλλον θα συνεισφέρουν σε επενδύσεις

Δείτε επίσης: Δρ. Χ. Νούνης: Κομβική η συγκυρία για την ανάπτυξη των Επαγγελματικών Ταμείων

Δείτε επίσης: O G. Bernardino, EIOPA στο 1ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης: Μεγάλη λύση τα ΤΕΑ

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*