Χρήστος Κώνστας

Συγχωνευθείτε γιατί αλλιώς θα χαθείτε…

Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας που θα παρουσιάσει, σε λίγες μέρες, η κυβέρνηση θα είναι ίσως το πιο δύσκολο νομοθέτημα της μέχρι σήμερα θητείας της.

Πρέπει να συνδυάσει την κοινωνική δικαιοσύνη, την οικονομική αποτελεσματικότητα και την αναπτυξιακή δυναμική που τόσο ανάγκη έχει σήμερα η Ελλάδα.

Η κεντρική ιδέα του νέου κώδικα είναι απλή και ….φυσιολογική για …την υπόλοιπη Ευρώπη:

  • «Την προστασία των αδυνάμων θα την αναλάβει το Κράτος, όχι οι τράπεζες».

Το Κράτος αναλαμβάνει να στηρίξει με κοινωνικές πολιτικές και ισότιμη εξατομικευμένη μέριμνα όλους όσοι ατύχησαν οικονομικά και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Με μία προϋπόθεση:

  • Να είναι ειλικρινείς και να αποκαλύψουν το σύνολο των εισοδημάτων και την περιουσία τους.

Η άλλη όμως πλευρά του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, αυτή που αναφέρεται στις επιχειρήσεις και όχι στους ιδιώτες, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στον τομέα αυτό το μήνυμα της κυβέρνησης είναι επίσης σαφές:

  • «Συγχωνευθείτε για να μην χαθείτε»

Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας προβλέπει ισχυρά και ελκυστικά –όχι μόνον αλλά κυρίως- φορολογικά κίνητρα προς τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, για να συγχωνευτούν με άλλες υγιέστερες ώστε και τα οικονομικά μεγέθη τους να βελτιώσουν αλλά και τις προοπτικές τους να διευρύνουν.

Ένας Πτωχευτικός Κώδικας που δεν θα τιμωρεί τους άτυχους αλλά θα τους προσφέρει κίνητρα να συγχωνευτούν για να επιβιώσουν είναι ακριβώς ότι χρειάζεται σήμερα η ελληνική μικρομεσαία αλλά και μεγαλύτερη επιχειρηματικότητα για να συνεχίσει να αυξάνεται η απασχόληση και συρρικνώνονται τα ποσοστά ανεργίας….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*