Χρήστος Κώνστας

Συνθήκες επικίνδυνου ολιγοπωλίου στην ελληνική αγορά οπτικών. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού κοιμάται….

Όταν η κυβέρνηση επέλεξε τον 45χρονο καθηγητή Δικαίου Ανταγωνισμού και Δημόσιας Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Ιωάννη Λιανό, για τη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, πολλοί πίστεψαν ότι κάτι θα αλλάξει πραγματικά στην ελληνική οικονομία.

Η αλήθεια είναι ότι πολλές από τις παρεμβάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού κινήθηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση και κυρίως στην αποκατάσταση συνθηκών ελεύθερης αγοράς στην Ελληνική Οικονομία.

Στην ολιγοπωλιακή αγορά οπτικών ωστόσο, η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμούδυστυχώς παραμένει απαθής και αδρανής παρά το γεγονός ότι θέμα απασχολεί σοβαρά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες η οποία ήδη ανακοίνωσε «έρευνα σε βάθος» και την άμεση λήψη μέτρων.

Στην Ελλάδα ο υγιής ανταγωνισμός στην αγορά οπτικών στραγγαλίζεται με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις για τους καταναλωτές.

  • H Εταιρεία Luxottica ελέγχει το 45% της χονδρικής αγοράς επώνυμων οπτικών ειδών. Η εταιρεία Essilor ελέγχει το 70% της αγοράς οφθαλμικών φακών.
  • Οι δύο αυτές εταιρείες ενώθηκαν και μαζί τώρα προσπαθούν να εξαγοράσουν την μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικών πωλήσεων στα οπτικά, την Grand Vision που στην Ελλάδα είναι πασίγνωστη με τα καταστήματα Grand Optical.

 

Περισσότερα στο Banks.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*