Επίδομα Γέννας: Αίτηση για τις 2.000 ευρώ από το μαιευτήριο και με SMS

Σάρκα και οστά επισήμως παίρνει το επίδομα γέννας για κάθε νέα οικογένεια (γέννηση παιδιού από 1/1/2020) το οποίο θα καταβάλλεται σε 2 ισόποσες δόσεις. Για το επίδομα γέννας, η δαπάνη για το 2020 αναμένεται να ανέλθει στα 123 εκατ. ευρώ, ενώ για κάθε επόμενο έτος θα ανέρχεται στα 170 εκατ. ευρώ περίπου.

Ως προϋποθέσεις χορήγησης του προβλέπονται εισόδημα έως 40.000 ευρώ, η υποβολή φορολογικής δήλωσης και, για πολίτες τρίτων κρατών, η δωδεκαετής διαμονή στη χώρα.

Σημειώνεται ότι το επίδομα γέννας δεν εμπίπτει σε καμιά κατηγορία εισοδήματος, απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου και δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη.

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου εισάγεται ως προϋπόθεση για τη χορήγηση των επιδομάτων παιδιού και στέγασης η επαρκής και τεκμηριωμένη φοίτηση του εξαρτώμενου τέκνου κατά την υποχρεωτική εκπαίδευση, αρχής γενομένης από το σχολικό έτος 2020-2021.

Όπως ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης «πλέον η διαδικασία αρχίζει και τελειώνει στο μαιευτήριο. Από τα μέσα Φεβρουαρίου, οι γονείς θα προσέρχονται στην υπηρεσία που υπάρχει μέσα στο μαιευτήριο. Όλη η διαδικασία θα διεκπεραιώνεται χωρίς να απαιτούνται ενέργειες από την πλευρά των γονέων, οι οποίοι στο τέλος θα ενημερώνονται είτε με mail είτε με sms».

Ο κ. Πιερρακάκης χαρακτήρισε το δημογραφικό «νούμερο ένα εθνικό θέμα» και ανέφερε ότι στόχος είναι «να χτίσουμε ένα αποτελεσματικό κράτος». Για το ίδιο θέμα πρόσθεσε: «Μέχρι σήμερα, όταν γεννιέται ένα παιδί χρειάζεται σειρά δικαιολογητικών. Πολλαπλές ουρές, πολλαπλών βημάτων. Τώρα απλοποιείται η διαδικασία και αυτό «θα γίνει σταδιακά με τις περισσότερες αλληλεπιδράσεις των πολιτών με το κράτος».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*