Ολα όσα ψάχνουν οι επενδυτές στους τίτλους των ασφαλιστικών

της Ελενας Ερμείδου

Ξεκίνησε η μεγάλη στροφή των θεσμικών επενδυτών σε τίτλους, στο επίκεντρο οι δείκτες ESG, οι ασφαλιστικές αναπροσαρμόζουν τα επενδυτικά τους προϊόντα, οι επενδυτές ποντάρουν σε βιώσιμες εταιρείες για μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Αυξάνεται διαρκώς το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών προς  εκείνες τις κατηγορίες των περιουσιακών στοιχείων που προωθούν βιώσιμες επενδύσεις. Τούτων λεχθέντων, μικροί και μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές εξετάζουν όλο και περισσότερο τα αποτελέσματα ποιότητας  των δεικτών διακυβέρνησης (ESG factors – environmental, social & governance) των επενδυτικών ασφαλιστικών τίτλων (insurance-linked securities  ILS) σύμφωνα με τον Greg Wojciechowski, πρόεδρο & διευθύνοντα σύμβουλο του Χρηματιστηρίου των Βερμούδων (BSX), τον οίκο αξιολόγησης Kroll Bond Rating Agency (KBRA), και την  PwC.

O συσχετισμός μεταξύ ILS, Cat Bonds και ESG δείκτες

Οι επενδυτικοί τίτλοι ILS και τα ομόλογα καταστροφών αναγνωρίζονται ως επενδύσεις αειφόρου ανάπτυξης, καθώς ορισμένες κατηγορίες αυτών των περιουσιακών στοιχείων ταυτίζονται με τους στόχους (Goal #13) Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ οι οποίοι σχετίζονται με την λήψη μέτρων ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Τα ILS και τα ομόλογα καταστροφών αποτελούν σημαντικές πηγές διαχείρισης κεφαλαιακού ρίσκου απέναντι σε καταστροφικά συμβάντα και φυσικές καταστροφές για όλο τον κόσμο, παρέχοντας χρηματοδότηση και ρευστότητα μετά την εκδήλωση των καταστροφικών γεγονότων.

Το κενό στην ασφάλιση μεταξύ οικονομικών και ασφαλισμένων ζημιών είναι 180 δισεκατομμύρια δολάρια. Μεγάλο μέρος του κενού μπορεί να καλυφθεί με βιώσιμο τρόπο από τις αγορές κεφαλαίων.

Όλο και περισσότεροι επενδυτές τοποθετούν τα χρήματά τους  σε επενδύσεις ESG, στοχεύοντας στην κοινωνική ανταποδοτικότητα. Τα επενδυτικά κεφάλαια ILS αποτελούν μέρος της τάσης για κοινωνική ανταπόδοση, καθώς βοηθούν τις επιχειρηματικές κοινότητες και τις κοινωνίες που έχουν πληγεί από συμβάντα καταστροφών όπως καταιγίδες, πυρκαγιές, ξηρασίες, επιδημίες και άλλα,  να ανακάμψουν.

Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις με τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να καλείται να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, γεγονός που ωθεί να στραφούν οι θεσμικοί επενδυτές τοποθετήσεις που περιέχουν χαρακτηριστικά εταιρικής διακυβέρνησης (ESG).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία,  πάνω από 500 μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων αύξησαν τις τοποθετήσεις τους σε δείκτες ESG κατά 23% το 2018. Μόνο στις ΗΠΑ οι επενδύσεις βιώσιμης, υπεύθυνης ανάπτυξης και επίδρασης (SRI) φτάνουν σήμερα τα 12 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Στην Ευρώπη τα συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν αναγνωρίσει την επενδυτική κατηγορία των ILS ως συμμορφούμενη με τους ESG δείκτες, ανοίγοντας και αυξάνοντας θέσεις. Πολλά επενδυτικά σχήματα σχετίζονται με συμβάντα κλιματικής αλλαγής, τυφώνες, πυρκαγιές, στηρίζοντας την ανθεκτικότητα και την ανάκαμψη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*