Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων-Συμβουλές και σχόλια

Στον ολοένα και περισσότερο διασυνδεδεμένο κόσμο που ζούμε, όπου η διαδικτυακή ανταλλαγή πληροφοριών αποτελεί σύμβαση, μήπως η έννοια της ιδιωτικότητας έχει πάψει να υφίσταται;

Πρόσφατη έκθεση της Kaspersky διαπίστωσε ότι πάνω από τους μισούς χρήστες του Διαδικτύου (56%) αισθάνονται ότι η πλήρης ιδιωτικότητα στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο είναι αδύνατη, και δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς γιατί επικρατεί αυτή η άποψη. Με 9 στους 10 (89%) καταναλωτές να βρίσκονται online αρκετές φορές την ημέρα, το Διαδίκτυο έχει γίνει άρρηκτα συνδεδεμένο με ό,τι κάνουμε – από πραγματοποίηση αγορών και παρακολούθηση ταινιών, μέχρι αναζήτηση εργασίας, κοινωνικοποίηση και τραπεζικές συναλλαγές. Οι ενέργειές μας online δηλώνουν ακόμα και το είδος του περιεχομένου που παρακολουθούμε, με τις στοχευμένες διαφημίσεις να μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι η ιδιωτικότητά μας παραβιάζεται. Με γνώμονα τα παραπάνω, το Διαδίκτυο είναι μια ασφαλής ή μια εμπόλεμη ζώνη;

Η έρευνα της Kaspersky δείχνει ότι ένας στους τρεις (32,3%) δεν ξέρει πώς μπορεί να προστατεύσει πλήρως την ιδιωτικότητά του online, ενώ μερικοί θεωρούν ότι δεν έχουν αρκετή δύναμη για να αντισταθούν στις παραβιάσεις ιδιωτικότητας. Ανησυχητικά, περισσότεροι από ένας στους δέκα (13%) έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για το πώς μπορούν να βελτιώσουν περαιτέρω την ιδιωτικότητά τους.

Ενώ μπορεί να μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη, ο online κόσμος μπορεί να είναι ασφαλής με τη σωστή πρόληψη. Ερευνώντας το πόσο πολύ οι άνθρωποι πραγματικά δίνουν αξία και προστατεύουν τις  πληροφορίες τους, πολλοί καταναλωτές -ίσως άθελά τους- βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο από τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα προσωπικά τους δεδομένα. Αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει όλα τα άλλα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για να διατηρηθεί η ασφάλεια.

Ενώ η αντίληψη της ιδιωτικής ζωής δεν είναι ίδια για όλους, υπάρχουν χειροπιαστές συνέπειες που συνδέονται με τα προσωπικά δεδομένα που χρησιμοποιούνται εσφαλμένα ή πέφτουν σε λάθος χέρια. Παρά το γεγονός αυτό, ένας στους πέντε (18%) θα θυσιάσει ευχαρίστως την ιδιωτικότητά του και θα κοινοποιήσει τα δεδομένα του αν πάρει σε αντάλλαγμα κάτι δωρεάν.

Η κοινοποίηση δεδομένων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί επίσης να μετατραπεί σε καθοδικό σπιράλ, με πολλούς ανθρώπους να μοιράζονται απερίσκεπτα τα δεδομένα και τις προσωπικές πληροφορίες τους online σε μια προσπάθεια για επίτευξη βραχυπρόθεσμων κερδών και κοινωνικών «likes» – με καταστροφικές μακροπρόθεσμες συνέπειες μερικές φορές. Ο φερόμενος αρχηγός της ομάδας που λήστεψε την Κιμ Καρντάσιαν στο Παρίσι το 2016 ισχυρίζεται ότι τα social media ενημέρωσαν αυτόν και τους συνεργάτες του για το ταξίδι και ήταν σε θέση να αξιολογήσουν τα κοσμήματά της πριν την τρομακτική ληστεία. Ενώ αυτό μπορεί να ακούγεται σαν ένα ακραίο παράδειγμα, είναι όλο και πιο κοινό για τους εργοδότες και τους υποψήφιους εργοδότες να επισκέπτονται LinkedIn, Instagram, Facebook και Twitter για να ελέγξουν ότι το προσωπικό και οι υποψήφιοι είναι αξιόπιστοι και ότι οι εργαζόμενοι δεν δυσφημίζουν με κάποιον τρόπο την εταιρεία.

Έρευνα της Kaspersky διαπίστωσε ότι πάνω από ένας στους τέσσερις (26%) δήλωσαν ότι κάποιος τρίτος είχε πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Το μέγεθος αυτό αυξάνεται σε σχεδόν έναν στους τρεις (31%) για ηλικίες 16-24 ετών. Για το 24% των ανθρώπων αυτών, τα απόρρητα ή μυστικά δεδομένα τους εκλάπησαν και χρησιμοποιήθηκαν για δόλιους σκοπούς. Σχεδόν οι μισοί (46%) δήλωσε ότι κάποιος είχε πρόσβαση στα προσωπικά του δεδομένα μέσω ηλεκτρονικών λογαριασμών χωρίς την άδειά του.

Ο David Jacoby, Kaspersky Head of Security Research για τη Βόρεια Ευρώπη, αναφέρει ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα για την ιδιωτικότητα. Με την Kaspersky να υιοθετεί μια πιο ολιστική προσέγγιση για τη διασφάλιση των προσωπικών συστημάτων, οι άνθρωποι μπορούν να παραμείνουν προστατευμένοι. «Εστιάζουμε στην “ψηφιακή ανοσία”, με στόχο την προστασία όλων των περιβαλλόντων από ψηφιακές απειλές. Το κλειδί είναι η πρόληψη, και μέσω της εκπαίδευσης και απλών, εύκολων στην κατανόηση συμβουλών και τεχνασμάτων στοχεύουμε να καταστήσουμε την online ζωή ασφαλέστερη για όλους».  

«Η ιδιωτικότητα και η διαδικτυακή ασφάλεια είναι πολύ προσωπικές έννοιες, όλοι έχουμε διαφορετικά «επίπεδα» ασφάλειας, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε πραγματικά κάποια αίσθηση ασφάλειας και ότι αναλαμβάνουμε την ευθύνη της online ταυτότητάς μας. Παρά τους φόβους μας και τις πραγματικότητες που συνδέονται με την online παραβίαση δεδομένων, η ιδιωτικότητα των δεδομένων είναι και θα πρέπει να είναι εφικτή για όλους. Τα μυστικά μπορούν να παραμείνουν ασφαλή και η απώλεια δεδομένων δεν θα πρέπει να είναι μια προσδοκία, αλλά μια εξαίρεση κατά την αλληλεπίδραση στο διαδίκτυο. Η καλή ψηφιακή υγιεινή και η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της διαδικτυακής ιδιωτικής ζωής και του πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας θα μπορούσαν να προστατεύσουν εσάς και τα δεδομένα σας από πιθανούς κινδύνους», δήλωσε ο Jacoby.

Για να διατηρήσετε τον online κόσμο σας ιδιωτικό και να σταματήσετε να πέφτετε θύματα κακής χρήσης δεδομένων, υπάρχουν μερικά απλά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:

  • Σκεφτείτε δύο φορές πριν δημοσιεύσετε οτιδήποτε σε κανάλια κοινωνικής δικτύωσης. Θα μπορούσαν να υπάρξουν ευρύτερες συνέπειες της δημοσιοποίησης των απόψεων ή των πληροφοριών σας; Θα μπορούσε το περιεχόμενο να χρησιμοποιηθεί εναντίον σας ή σε βάρος σας τώρα ή στο μέλλον;
  • Μην μοιράζεστε κωδικούς πρόσβασης για τους online λογαριασμούς σας με συγγενείς ή φίλους. Μπορεί να φαίνεται σαν μια καλή ιδέα ή ένα σαν ένας βολικός τρόπος για την κοινή χρήση λογαριασμών με τους αγαπημένους σας, αλλά ενισχύει και την πιθανότητα να πέσουν στα χέρια απατεώνων. Κρατήστε τους για τον εαυτό σας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής σας σε περίπτωση που μια από αυτές τις προσωπικές σχέσεις λήξει άδοξα.
  • Πάρτε τη διαδικτυακή ιδιωτικότητά σας σοβαρά και μην μοιράζεστε ή επιτρέπετε την πρόσβαση στις πληροφορίες σας σε τρίτους εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο, για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα να πέσουν σε λάθος χέρια.
  • Μια συνδυαστική λύση προϊόντων ασφάλειας και πρακτικών βημάτων μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις απειλές και να διατηρήσει τα στοιχεία σας ασφαλή online. Αξιόπιστες λύσεις ασφάλειας για ολοκληρωμένη προστασία από ένα ευρύ φάσμα απειλών-όπως το Kaspersky Security cloud  και το Kaspersky Internet Security, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του  Kaspersky Password Manager  για την ασφαλή αποθήκευση πολύτιμων ψηφιακών δεδομένων σας-μπορεί να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος της διατήρησης των προσωπικών πληροφοριών σας υπό έλεγχο.

Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με το πώς τα προϊόντα της Kaspersky μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα δεδομένα σας ασφαλή, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*