Όλη η Ελλάδα συζητά το νέο Ασφαλιστικό

Μικρότερες εισφορές για όλους και μεγαλύτερες συντάξεις για όσους έχουν δουλέψει τουλάχιστον 30 χρόνια, προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ο Υπουργός Γιάννης Βρούτσης έθεσε από σήμερα στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης…

Οι κύριες συντάξεις θα αυξηθούν αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019, με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Οι επικουρικές συντάξεις από την 1η Οκτωβρίου 2019,επανέρχονται στα επίπεδα του 2016.

Οι εισφορές 1,4 εκατομμυρίου μη μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, αποσυνδέονται από το εισόδημα και την πορεία του κατώτατου μισθού και ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Οι μειώσεις στις εισφορές των μισθωτών θα ξεκινήσουν από την 1η Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

Από την 1η Ιουνίου 2020 στις περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών μειώνονται κατά 0,90 μονάδες ως ακολούθως:

• Κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας.

Η μείωση επιμερίζεται κατά 0,48 ποσοστιαίες μονάδες στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,27 ποσοστιαίες μονάδες στο ασφάλιστρο του εργαζομένου.

Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 4,25 ποσοστιαίες μονάδες και κατανέμεται 2,69 ποσοστιαίες μονάδες στον εργοδότη και 1,56 μονάδες στον εργαζόμενο.

• Κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του ενιαίου λογαριασμού για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών.

Η περιβόητη “13η Σύνταξη” που είχε χορηγηθεί ως προεκλογικό επίδομα, τον Μάϊο του 2019 καταργείται και στη θέση της ενεργοποιείται ο «Μηχανισμός Στήριξης Συνταξιούχων» που χρηματοδοτείται με 0,5% του ΑΕΠ από τις πιστώσεις του κοινωνικού προϋπολογισμού.

Τα δύο πρώτα κεφάλαια του νομοσχεδίου αναφέρονται στη δημιουργία του e-ΕΦΚΑ με τη διοικητική ενοποίηση των ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, καθώς και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*