Δικαστική απόφαση δικαίωσε 76χρονη που έπεσε θύμα κλοπής κάρτας ΑΤΜ

Απόφαση Ειρηνοδικείου προστατεύει τις τραπεζικές συναλλαγές, δικαιώνοντας  76χρονη χήρα συνταξιούχου που έχασε την κάρτα και τον κωδικό της μαζί με… 2.000 ευρώ από τον τραπεζικό λογαριασμό της.

Το δικαστήριο αναγνώρισε πως «οι Τράπεζες οφείλουν να αποστέλλουν τις κάρτες (αναλήψεων και πιστωτικές), όπως και τους κωδικούς των αναλήψεων (Pin), μόνο με συστημένη επιστολή» προκειμένου να διαφυλάσσεται η ασφάλεια των τραπεζικών συναλλαγών». Σύμφωνα με την απόφαση, οι Τράπεζες υποχρεούνται να λαμβάνουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία και ασφάλεια των συναλλαγών τους με τους καταθέτες, μεταξύ των οποίων είναι και η υποχρέωσή τους για αποστολή καρτών όπως και των κωδικών τους (Pin)  μόνο με συστημένη επιστολή, αν και δεν προβλέπεται στο τραπεζικό δίκαιο αλλά ούτε και υπάρχει προγενέστερη σχετική νομολογία,

Όλα ξεκίνησαν η 76χρονη διαπίστωσε πως η νέα κάρτα αναλήψεων και ο κωδικός της, τα οποία είχε ζητήσει λόγω απώλειας, δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια της καθώς, όπως διαπίστωσε, είχαν αποσταλεί από την τράπεζα ταχυδρομικά μέσω ΕΛΤΑ με απλή αλληλογραφία και όχι με συστημένη επιστολή. Όταν την ενημέρωσαν ότι είχαν γίνει με τη νέα κάρτα αναλήψεις ύψους περίπου 2.000 ευρώ εκείνη κατέθεσε αίτηση αμφισβήτησης των συναλλαγών και ζήτησε να επαναπιστωθεί το επίμαχο ποσό. Όταν η Τράπεζα αρνήθηκε ακολούθησαν τρεις εξώδικες επιστολές χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τελικά, η συνταξιούχος προσέφυγε στη δικαιοσύνη διεκδικώντας το ποσό των 1.998 ευρώ που πήραν από το λογαριασμό της αλλά και αυτό των 3.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*