Σε μια δόση τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

Εφάπαξ, σε μια δόση θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους από 1ης Οκτωβρίου 2019, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο μέσα στο 2020 δεν θα υπάρξει καμία απλήρωτη σύνταξη, ενώ οι μελλοντικοί συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις. Πρόσθεσε ότι η παρακράτηση της σύνταξης σε όσους (συνταξιούχους) εργάζονται θα είναι πλέον μόνο 30%, ενώ επανέρχεται στο 70% η σύνταξη στους εργαζόμενους συνταξιούχους.

Το νέο ασφαλιστικό είναι απολύτως ασφαλές και βιώσιμο έως και το 2070 ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις. Οι ωφελημένοι θα αγγίξουν, μάλιστα, το ένα εκατομμύριο, όπως είπε ο ίδιος ο κ. Βρούτσης.

Αυτά σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βρούτσης μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, παρουσιάζοντας το νέο ασφαλιστικό, το οποίο αναμένεται τελικά να τεθεί σε διαβούλευση έως την Τρίτη.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι οι αυξήσεις, οι οποίες ενσωματώνονται στο νόμο- στη βάση της ανταποδοτικότητας -και στις κύριες και στις επικουρικές, αφορούν τη μεγάλη κατηγορία των μελλοντικών συνταξιούχων, αλλά και όσους συνταξιοδοτήθηκαν, μετά το νόμο Κατρούγκαλου.

«Οι συνταξιούχοι οι οποίοι ολοκληρώσουν τον εργασιακό βίο τους με αυτόν το νόμο, θα λάβουν τις αυξήσεις που προβλέπονται, εφόσον έχουν συμπληρώσει 30 χρόνια και μία ημέρα εργασιακού βίου. Έτσι, δημιουργείται κίνητρο παραμονής στο ασφαλιστικό σύστημα» εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός, συμπληρώνοντας ότι πάνω από 41 χρόνια ασφαλιστικού βίου, θα εφαρμόζεται συντελεστής αναπλήρωσης προσαυξημένος κατά 0,5%. Στόχος, όπως υπογράμμισε, είναι να γίνει η δημόσια κοινωνική ασφάλιση ένα ασφαλές καταφύγιο.

Ερωτηθείς για τις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Βρούτσης απάντησε: «Οι συντάξεις με άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ, είχαν περικοπεί. Πλέον, όλες αυτές επανέρχονται και τα χρήματα θα επιστραφούν στο ακέραιο. Το εύρος αύξησης υπολογίζεται από 5 ευρώ έως 200 ευρώ, με μεσοσταθμική αύξηση περίπου στα 99,5 ευρώ. Αυτή η διάταξη θα ισχύσει με ημερομηνία αναδρομικότητας την 1η Οκτωβρίου 2019 και η καταβολή θα γίνει ενιαία, αυτόματα και εφάπαξ».

Τέλος, σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ο κ. Βρούτσης σημείωσε: «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν την ελευθερία να επιλέξουν μία από τις επτά κατηγορίες, οι οποίες δεν σχετίζονται ούτε με τα χρόνια εργασίας τους ούτε με το εισόδημά τους. Ωστόσο, συμφέρει τους ελεύθερους επαγγελματίες να επιλέξουν τις υψηλότερες κατηγορίες. Στην περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ο οποίος παράλληλα είναι και μισθωτός, φτάνουμε στη δεύτερη ελεύθερη κατηγορία στα 252 ευρώ. Αν συμπληρώνονται από τη μισθωτή του απασχόληση, δεν θα αναζητείται καμία εισφορά» διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*