Διαμοιρασμός Οχημάτων: Η μετακίνηση στις πόλεις αλλάζει

H εξέλιξη των αυτόνομων οχημάτων δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο πιο «έξυπνα» θα γίνουν αυτά. Άλλο ένα σημαντικό ζήτημα έχει να κάνει με τις εναλλακτικές μορφές  ιδιοκτησίας και χρήσης τους.

Είναι μια νέα, ραγδαία αναπτυσσόμενη τάση της εποχής: Οι άνθρωποι στις δυτικές κοινωνίες φαίνεται να δείχνουν όλο και λιγότερο ενδιαφέρον για την οδήγηση και την ιδιοκτησία αυτοκινήτου. Σύμφωνα με προβλέψεις, έως το 2025, σχεδόν 36 εκατομμύρια χρήστες στον κόσμο θα επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν ένα «κοινόχρηστο» όχημα, κατά περίπτωση, για τις μετακινήσεις τους μέσα στην πόλη.

Οι λόγοι; Χαμηλότερο κόστος, ευκολία, ιδανική επιλογή ιδιαίτερα για όσους κάνουν μικρότερη χρήση του αυτοκινήτου τους. Ride-sharing, car-sharing και ride-hailing είναι ορισμένοι από τους όρους που χρησιμοποιούνται για να δηλώσουν αυτό το νέο είδος υπηρεσιών της οικονομίας του διαμοιρασμού.

Εταιρείες από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, της τεχνολογίας, της ενέργειας αλλά  και πιο παραδοσιακές εταιρείες π.χ. ενοικίασης οχημάτων, επενδύουν όλο και περισσότερο στον συγκεκριμένο τομέα με στόχο τη διάθεση σχετικών υπηρεσιών, π.χ. μέσα από στόλους οχημάτων ή δίνοντας τη δυνατότητα σε ιδιώτες να διαθέτουν, συνήθως μέσα από κάποια εξειδικευμένη πλατφόρμα, το αυτοκίνητό τους για χρήση / ενοικίαση και από άλλους χρήστες.

Τα ηλεκτροκίνητα και τα αυτόνομα οχήματα φαίνεται ότι θα έχουν στο μέλλον το προβάδισμα όσον αφορά τη χρήση τους σε τέτοιες υπηρεσίες λόγω των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν  μεγαλύτερη ασφάλεια, χαμηλότερο κόστος, περιβαλλοντικά οφέλη.

Πηγή: Περιοδικό Voice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*