Αυξήσεις σε κύρια και επικουρική για πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους

Τις θετικές αλλαγές που θα επιφέρουν, μεταξύ άλλων, διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου επισημαίνει σε συνέντευξη του στο “Βήμα της Κυριακής” ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης. Όπως αναφέρει, προβλέπονται αυξήσεις σε κύρια και επικουρική σύνταξη για πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου αυξάνεται κατά 50% ο συντελεστής ανταπόδοσης για το “κομμάτι” της ανταποδοτικής σύνταξης που θα λαμβάνουν όσοι αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν με πλήρη ασφαλιστικό βίο 40 ετών, ενώ οι οι αυξήσεις στο τελικό ποσό της κύριας σύνταξης τους θα ξεκινούν και θα κλιμακώνονται από τα 30 έτη και μία μέρα ασφάλισης.

Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία μηχανισμού στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και “προς τούτο” όπως σημειώνει ο κ. Βρούτσης “προβλέπεται αυξημένη ετήσια χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος κατά 0,5% του ΑΕΠ.

Επίσης, μιλώντας για το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης σημειώνει ακόμη ότι “με τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση αυξάνονται όλες οι επικουρικές συντάξεις που είχαν περικοπεί άδικα στο ύψος των 1300 ευρώ και πλέον θα δοθεί μεσοσταθμική αύξηση 99,5 ευρώ”.

Εντός Ιανουαρίου αναμένεται να εισέλθει προς ψήφιση στην Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*