Χρήστος Κώνστας

Τα μηνύματα της πρώτης χρηματιστηριακής εβδομάδας του 2020

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας αξίζει πλέον 64 δις Ευρώ. Τόσο άξιζε και κατά την καλύτερη περίοδο του 2014.

Στην πραγματική οικονομία επικρατεί το ίδιο κλίμα υψηλών προσδοκιών που επικρατούσε και το 2014 όταν η Ελλάδα πίστευε ότι τελείωνε με την κρίση, μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Μετά όμως οι Έλληνες κλώτσησαν βίαια την καρδάρα με το γάλα που με τόσο κόπο συγκέντρωσαν. Επέλεξαν να κυβερνήσει τη χώρα ο συνασπισμός των λαϊκιστών που έφερε το τρίτο και σκληρότερο μνημόνιο, μαζί με το δραματικό πισωγύρισμα όλων των μεταρρυθμίσεων.

Σήμερα, 6 ολόκληρα χρόνια μετά το αισιόδοξο 2014, στην ελληνική οικονομία επικρατεί πάλι το ίδιο κλίμα ελπίδας και προσδοκιών.

Η Γαλλία σφαδάζει από την Ασφαλιστική μεταρρύθμιση Μακρόν, στη Γερμανία γκρεμίζεται το οικοδόμημα της πολιτικής Μέρκελ, οι Η.Π.Α δέχθηκαν -για πρώτη φορά μετά το Περλ Χάρμπορ- βομβιστική επίθεση από άλλη χώρα. Η παγκόσμια οικονομία βραδυπορεί, το παγκόσμιο χρέος διογκώνεται.

Στην Ελλάδα τα προβλήματα δεν λύθηκαν.

Όλοι όμως βλέπουν ότι στην Αθήνα υπάρχει μια κυβέρνηση προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις.

Μια νέα κυβέρνηση που μέσα σε 6 μήνες ψήφισε 32 νομοθετήματα και μία συνταγματική αναθεώρηση.

Μια κυβέρνηση που γκρέμισε το κόστος του χρήματος μόνο λόγω της αξιοπιστίας της πολιτικής της.

Ακόμη και μέσα στην κορύφωση της γεωπολιτικής κρίση με τα Ελληνο-Τουρκικά προβλήματα και την Αμερικανο-Ιρανική κρίση, το Χρηματιστήριο της Αθήνας, στις 4 πρώτες συνεδριάσεις του έτους, όχι μόνον κινήθηκε με θετικό πρόσημο αλλά πραγματοποίησε μέση ημερήσια αξία συναλλαγών της τάξης των 104 εκατ. Ευρώ δηλαδή 2,5 φορές υψηλότερη από την αντίστοιχη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών του περυσινού Ιανουαρίου.

Tο προσεκτικό -και φυσιολογικά διστακτικό – επενδυτικό ενδιαφέρον, εκδηλώνεται ακόμη και σε μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης που για αρκετό χρονικό διάστημα τελούσε σε κατάσταση αδράνειας.

Το μήνυμα της πρώτης χρηματιστηριακής εβδομάδας είναι σαφές.

Οι επενδυτές πιστεύουν στην Ελλάδα και θεωρούν ότι η περυσινή παγκόσμια πρωτιά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας δεν ήταν τυχαία ή συγκυριακή. Οι θετικές μακροοικονομικές προβλέψεις, το βελτιούμενο οικονομικό κλίμα αλλά και οι αναμενόμενες αναβαθμίσεις από τους οίκους, δικαιολογούν μια νέα ανοδική κίνηση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς αρκεί να συνεχιστεί η πολιτική της σοβαρότητας, της μετριοπάθειας και των μεταρρυθμίσεων…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*