ΕΛΓΑ: Εντός 6μηνου η συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί η νέα μορφή του αγροτικού ασφαλιστικού οργανισμού, ΕΛΓΑ, με την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, ως συμπληρωματικό τμήμα της ασφάλισης.

Στόχος είναι «πληρέστερες και ταχύτερες αποζημιώσεις χωρίς επιπλέον επιβάρυνση στο ασφάλιστρο». Αυτή τη στιγμή οι αποζημιώσεις που καταβάλει ο οργανισμός ανέρχονται σε 200-210 εκατομμύρια ενώ τα έσοδα σε 170 εκατ. ευρώ. «Κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, κατά τη χθεσινή διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το ενδιαφέρον του ασφαλιστικού κλάδου για τις αγροτικές ασφαλίσεις έχει εκφράσει θεσμικά η ΕΑΕΕ αρκετές φορές και οι διαβουλεύσεις με την Πολιτεία αναμένεται να συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.

Το χάσμα με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους παραμένει μεγάλο και σε αυτόν τον τομέα. Οι συμπράξεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζονται με επιτυχία και με προαιρετικό χαρακτήρα. Έκδηλη είναι η ανησυχία, επιπλέον, και για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών το τελευταίο διάστημα.

Βάσει της ελληνικής πραγματικότητας, όπως έχει ειπωθεί από την Πολιτεία, προτεραιότητα αποτελεί η διαχείριση του ελλειμματικού ΕΛΓΑ.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*