Καλά τα προϊόντα της αγοράς, μπορούμε όμως να αποταμιεύσουμε;

του Βάιου Κρόκου

Στη στενωπό που δημιούργησε, μεταξύ άλλων, η πολυετής κρίση στη χώρα βρίσκεται η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και η δυνατότητα τους να αποταμιεύσουν. Το ίδιο ισχύει για επιχειρήσεις και ιδιώτες οι οποίοι καλούνται προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και τις προοπτικές που για την ώρα φαντάζουν ευοίωνες.

Πράγματι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Δεκέμβριο του 2019 ανήλθε στις 109,5 από 107,0 μονάδες τον Νοέμβριο, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2007 (υψηλό 12 ετών)

Όπως σημειώνει ο ΙΟΒΕ, μια σειρά από δείκτες της ελληνικής οικονομίας εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά παρά την επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος και τα σημεία έντασης στη γεωγραφική περιοχή μας. Οι πλέον σημαντικές εξελίξεις εγχώρια αφορούν στην αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης και τη μείωση των φορολογικών βαρών, με επιχειρήσεις και νοικοκυριά να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.

Εστιάζοντας όμως στο ζήτημα της αποταμίευσης, οι δυνατότητες και οι προοπτικές παραμένουν ακόμα ιδιαίτερα περιορισμένες . Θετική ένδειξη ωστόσο είναι πως καταγράφεται μικρή ανάκαμψη στην πρόθεση αποταμίευσης για το επόμενο 12μηνο.

Συγκεκριμένα

-Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες ανέκαμψε τον Δεκέμβριο, καθώς διαμορφώθηκε στις -54,8 μονάδες (από -59,3).

-Το 77% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 22% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή.

-Οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +2,9 και -1,2 μονάδες αντίστοιχα.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι κρίσιμα καθώς συνδέονται άμεσα με την πορεία και τις δυνατότητες ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας: Σε τι ύψος μπορούν να διαμορφωθούν οι αποταμιεύσεις και που θα διοχετευθούν; Θα καλύψουν οφειλές του παρελθόντος, θα στηρίξουν την κατανάλωση και την εγχώρια οικονομία;

Σε θέση μάχης η αγορά

Συγκρατημένη είναι η αισιοδοξία στην ασφαλιστική αγορά για την πορεία των συνταξιοδοτικών/αποταμιευτικών και άλλων προϊόντων συνδεδεμένων με επένδυση.

Οι προσπάθειες από τις εταιρείες εντείνονται γύρω από τα συνταξιοδοτικά προγράμματα που προσφέρουν την δυνατότητα αποταμίευσης με τα ομαδικά στον Κλάδο Ζωής να καταγράφουν υψηλή άνοδο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το 2019.

Περαιτέρω, τα αποταμιευτικά προγράμματα μπορούν να παρέχουν μια σειρά υπηρεσιών ανάλογα τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του κάθε ενδιαφερόμενου. Στόχος είναι η εξασφάλιση αποδόσεων σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις, παρέχοντας οικονομική προστασία σε περίπτωση απώλειας ζωής.

Είτε πρόκειται για μηνιαίο εισόδημα ή αποταμιευτικό κεφάλαιο, εγγύηση ελάχιστης απόδοσης στην λήξη του προγράμματος η πρόσβαση σε διανεμηθέντα κέρδη στην διάρκεια συσσώρευσης κεφαλαίου.

Στο ίδιο μοτίβο και με προσδοκίες για υψηλότερα αποτελέσματα κινούνται τα unit linked προϊόντα. Τα μηδενικά επιτόκια δίνουν πλέον την σκυτάλη σε τέτοιες μορφές αποταμίευσης με ρίσκο, ανάλογα το προϊόν, τις δυνατότητες και τις προτιμήσεις του πελάτη αντίστοιχα.

Παρά τις μεγάλες προκλήσεις, οι προοπτικές για όλα τα παραπάνω για την πορεία του ασφαλιστικού κλάδου για το 2020 κρίνονται θετικές…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*