Οι ασφαλιστές χρηματοδοτούν την ενεργειακή επανάσταση

Της Ελενας Ερμείδου

Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές, οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν σύμφωνα με την GDV, να συμβάλλουν σημαντικά στην προστασία του κλίματος, ωστόσο οι επενδύσεις αυτές πρέπει να είναι βιώσιμες και σε οικονομικό επίπεδο. Η “Νέα Πράσινη Συμφωνία” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι φιλόδοξη: εάν όλο το  σχέδιο πάει καλά, η Ευρώπη δεν θα εκπέμπει πλέον αέρια θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα μέχρι τα μέσα του αιώνα. Οι στόχοι θα επιτευχθούν μόνο εάν η συμφωνία συνδυάζει τις απαιτούμενες αυστηρές απαιτήσεις προστασίας του κλίματος με επαρκές επίπεδο ευελιξίας, επικεντρώνονται στην αγορά και υποστηρίζει την καινοτομία τονίζει ο Πρόεδρος της GDV Wolfgang Weiler.

Η προστασία του κλίματος και η οικονομική ευημερία δεν είναι αντίθετες. Οι ασφαλιστές θα υποστηρίξουν την απαραίτητη μετατροπή σε μια οικονομία ουδέτερης από πλευράς κλίματος – κάτι που είναι προς το δικό τους συμφέρον: διότι εάν η γη θερμαίνει κατά τέσσερις βαθμούς κατά μέσο όρο, απλώς δεν θα είναι πλέον δυνατό να προσφέρεται εύλογη ασφαλιστική κάλυψη για πολλούς κινδύνους . ” διατυπώνει η GDV.

Οι 7 θέσεις για το Πράσινο Deal

Στη Γερμανία, μόνο το προηγούμενο έτος, οι καταιγίδες, το χαλάζι και η έντονη βροχή προκάλεσαν ζημιές σε κατοικίες, οικιακά αγαθά, εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Όλα τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν ότι στο μέλλον θα πρέπει να προσαρμοστούν σε πιο ακραία καιρικά σενάρια. Το, αν αυτό συνοδεύεται από υψηλότερες απαιτήσεις εξαρτάται από τις σωστές προσαρμογές στην κλιματική αλλαγή. Οι ασφαλιστές σημειώνει η GDV συμβάλλουν ήδη στην ανάπτυξη εννοιών και λύσεων προστασίας.

Η έμφαση δίνεται στις ακόλουθες θέσεις:

  1. Η Πράσινη Συμφωνία πρέπει να εξακολουθήσει να επιτρέπει την ανταγωνιστικότητα σε διεθνές επίπεδο: Καμία Πράσινη Προσφορά δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς ρυθμιστικές απαιτήσεις. Ωστόσο, οι κανονισμοί δεν πρέπει να περιορίζουν τις δυνάμεις της αγοράς ή να αποδυναμώνουν την ανταγωνιστική θέση των εταιρειών: χωρίς μια βιώσιμη οικονομία, η Ευρώπη δεν θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

 

  1. Οι ασφαλιστές είναι οι ιδανικοί εταίροι για έργα υποδομής που προστατεύουν το περιβάλλον. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΕ, απαιτούνται ετήσιες επενδύσεις ύψους 180 έως 290 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επίτευξη των κλιματικών στόχων του Παρισιού. Οι ασφαλιστές μπορούν να παρέχουν κεφάλαια για τη δημιουργία βιώσιμων υποδομών. Είναι ήδη οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες της ενεργειακής επανάστασης: μέχρι σήμερα έχουν διαθέσει κεφάλαια ύψους μόλις 7 δισ. ευρώ για τα σχετικά έργα. Ο κλάδος επιθυμεί να επεκτείνει περαιτέρω τη δέσμευσή του και είναι ο ιδανικός εταίρος για την ενεργειακή επανάσταση: το 2018, οι γερμανικές πρωτοβάθμιες ασφαλιστικές εταιρείες αύξησαν τις επενδύσεις τους σε υποδομές κατά σχεδόν ένα τρίτο σε 32 δισ. ευρώ. Οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα με τη μεγάλη διάρκεια ζωής τους ταιριάζουν στο επιχειρηματικό μοντέλο του κλάδου. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: δεν υπάρχουν αρκετά συναφή έργα – ειδικά στη Γερμανία.

 

  1. Οι βιώσιμες επενδύσεις απαιτούν τόσο πρότυπα όσο και ελευθερία. Ο ορισμός της βιωσιμότητας μπορεί να είναι πολύ ασαφής. Πάνω απ ‘όλα, η καθιέρωση ενός συστήματος ταξινόμησης και νέων προτύπων, για παράδειγμα για τα πράσινα ομόλογα, θα αυξήσει τη σαφήνεια και τη διαφάνεια για τους επενδυτές και τους καταναλωτές. Όσο είναι αναγκαίο ως κοινή αντίληψη του όρου, τόσο είναι αναγκαίες και οι απαιτούμενες ελευθερίες. Ανάλογα με το μέγεθος και την ατομική κατάσταση του ασφαλιστή, ενδέχεται να καθορίζονται και οι κατάλληλες διαφορετικές στρατηγικές βιώσιμων επενδύσεων. Ωστόσο, η εκτροπή των κεφαλαιακών ροών δεν θα είναι αρκετή για την επιτυχή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Συνεπώς, μια τιμή για την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί χρήσιμο μέτρο.

 

  1. Οι επενδύσεις μπορούν να είναι τόσο υψηλές όσο και βιώσιμες. Μια επενδυτική στρατηγική που επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα μπορεί να φέρει καλή απόδοση. Υπάρχουν κατάλληλοι τρόποι να εξεταστούν οι οικολογικές πτυχές των επενδυτικών αποφάσεων – οι γερμανικές ασφαλιστικές εταιρείες επενδύουν ή επανεπενδύουν κατά μέσον όρο 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε μέρα. Ωστόσο, αυτές οι σκέψεις πρέπει πάντοτε να είναι σύμφωνες με τους νόμιμους κανονισμούς του γερμανικού νόμου για την ασφάλιση των ασφαλίσεων και τους κανόνες της φερεγγυότητας ΙΙ.

 

  1. Ο πελάτης είναι η πρώτη προτεραιότητα.Οι ασφαλιστές δέχονται την οικολογική πρόκληση, αλλά η διαφύλαξη των ασφαλίστρων των πελατών πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα: η αειφόρος επένδυση είναι περισσότερο από οικολογική ορθότητα. Οι ασφαλιστικές εταιρείες χρειάζονται ασφαλείς και κερδοφόρες επενδύσεις ώστε να μπορούν να πληρώσουν τις υποσχεθείσες παροχές ανά πάσα στιγμή, τόσο σε ασφάλιση γήρατος όσο και σε ασφάλιση περιουσιακών στοιχείων και ατυχημάτων. Αυτός ο όρος τροφοδοτεί όλες τις άλλες σκέψεις και ισχύει επίσης όταν λαμβάνονται περισσότερο υπόψη οι οικολογικές πτυχές. Διαφορετικά, οι πελάτες θα πρέπει να προβούν σε αντιστάθμιση μεταξύ ασφάλειας και βιωσιμότητας, δηλαδή να αποδεχθούν χαμηλότερη ασφάλεια και λιγότερες εγγυήσεις σε αντάλλαγμα για πιο οικολογικά βιώσιμες επενδύσεις.

 

  1. Η αλλαγή των κανονισμών κατασκευής σήμερα αποτρέπει τις μελλοντικές απαιτήσεις. Οι κλιματικές αλλαγές που βιώνουμε σήμερα δεν είναι αποτέλεσμα των σημερινών εκπομπών: είναι οι συνέπειες των προηγούμενων δραστηριοτήτων. Πέρα από την προστασία του κλίματος, πρέπει να ασχοληθούμε επίσης με την προστασία από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Εάν η έντονη βροχή και το χαλάζι απειλούν ολοένα και περισσότερο την ιδιοκτησία μας, ο σχεδιασμός κατασκευής και οι κανονισμοί οικοδόμησης πρέπει επίσης να αλλάξουν – ξεκινώντας από σήμερα. Όσο αργότερα ξεκινάμε, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μακροοικονομική ζημία στο μέλλον. Μόλις έχουν συμβεί οι συνέπειες, είναι πολύ αργά. Η συντριπτική πλειονότητα των σχεδίων ανάπτυξης και χωροταξικού σχεδιασμού συμφωνήθηκε σε μια εποχή που δεν υπήρχαν ακόμη πολλές επιστημονικές γνώσεις σχετικά με τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τις κλιματικές αλλαγές.

 

  1. Δεν υπάρχει ευαισθητοποίηση για τον κίνδυνο χωρίς εκπαίδευση. Η εκπαίδευση και η πρόληψη είναι υψίστης σημασίας για να περιοριστούν οι μελλοντικές απαιτήσεις και να μπορέσουν να ασφαλίσουν τους φυσικούς κινδύνους τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον. Οι ασφαλιστικές εταιρείες κάνουν ό, τι μπορούν για να ενημερώσουν τους πολίτες για τους κινδύνους ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών. Όλοι οι εμπειρογνώμονες πρέπει να συνδυάσουν την εμπειρογνωμοσύνη τους και να αποσαφηνίσουν τους κινδύνους και τις επιλογές προστασίας. Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να ενοποιήσει τις υπάρχουσες πληροφορίες σχετικά με τους φυσικούς κινδύνους και να τις θέσει στη διάθεση του κοινού μέσω μιας κεντρικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας. άλλες χώρες το έχουν ήδη κάνει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ασφαλιστές καλούν για μια εθνική πύλη φυσικών κινδύνων και ενημερωτικές εκστρατείες για να το ακολουθήσουν. Η βιομηχανία έχει αποδείξει πώς μπορεί να εφαρμοστεί  τη μελέτη σκοπιμότητας κινδύνων από φυσικές καταστροφές “Kompass Naturgefahren” . Οι πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία, σχετικά με τους κινδύνους από πλημμύρες, έντονες βροχές, φωτισμό και υπερβολική τάση καθώς και καταιγίδες και χαλάζι, πρέπει να είναι φυσικά θέμα της ψηφιακής κοινωνίας

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*