Τα σχέδια της ΑΧΑ για την κλιματική αλλαγή

της Ελενας Ερμείδου

Σήμερα o μισός  πληθυσμός της γης ζει στις πόλεις, όπου όλο και αυξάνεται το μέγεθος της αλληλεξάρτησης των υποδομών τους.  Μέχρι το 2050 το ποσοστό του πληθυσμού που μένει στις πόλεις θα αυξηθεί και θα έχει φτάσει στα δύο τρίτα του συνολικού πληθυσμού. Οι πόλεις είναι πόλοι που προσελκύουν την οικονομική ανάπτυξη και γεννούν νέες ευκαιρίες.

H αυξανόμενη και συνεχής, ωστόσο συγκέντρωση του πληθυσμού στο άστυ αυξάνει την έκθεση τους στον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής, τόσο σε επίπεδο κλιματικών φαινομένων όσο και έκθεσης στην μεταβλητότητα, συνεπώς και απαιτεί προσοχή αναφέρει η ΑΧΑ στην μελέτη της “Understanding Infrastructure Interdependencies in Cities”, υπογραμμίζοντας ότι ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από τις συνεργασίες δημοσίου – ιδιωτικού τομέα, δήμων και τοπικών κοινωνιών.

Με άλλα λόγια τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής μπορούν να σχεδιαστούν και να ληφθούν αφού ευαισθητοποιηθούν οι κοινωνίες, ενημερωθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και υπάρξει συναίνεση στο τρόπο διαχείρισης του κινδύνου.

Η κατανόηση των αλληλεξαρτήσεων των υποδομών των πόλεων και η κατανόηση του συστημικού κινδύνου είναι πιο επίκαιρη από ποτέ αναφέρει στην μελέτη της η ΑΧΑ SA, προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί ορθά ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής.

O αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής είναι αισθητός παντού. Ξηρασίες, κύματα καύσωνα στο Τόκυο και την Ευρώπη, πυρκαγιές στην Καλιφόρνια και την Μελβούρνη, πλημμύρες στο Ντουμπάϊ και το Ρίο, καταιγίδες στο Χονγκ – Κονγκ και το Χιούστον, η κλιματική είναι εμφανής παντού. Το καλό είναι ότι αρκετές πόλεις έχουν εκπονήσει και εφαρμόζουν ήδη σχέδια για την ασφάλεια των πολιτών και αντιμετώπιση του αντικτύπου της κλιματικής αλλαγής. Το σημαντικότερο τονίζει η ΑΧΑ είναι ότι καταλαβαίνουν πως αυτά τα ακραία γεγονότα δεν είναι απομονωμένα, συνδέονται και  είναι σημεία που δείχνουν τις μεταβολές των καιρικών συνθηκών.

Στην ίδια μελέτη διατυπώνει ότι πρέπει να εξερευνηθεί εκ νέου ο ρόλος της ασφάλισης και η σημασία των συνεργασιών μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Οι πόλεις θα πρέπει να συνεργαστούν με όλους ενδιαφερόμενους παράγοντες να χαρτογραφήσουν τα σημεία αλληλεξάρτησης των υποδομών και το τι μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση των υποδομών τους αν χτυπηθούν από ακραία καταστροφικά γεγονότα.

Τέλος, αναφέρει η ΑΧΑ πως η κατανόηση του κινδύνου που βρίσκεται στην καρδιά του επαγγέλματος του ασφαλιστή είναι το κλειδί του προβλήματος. Ως ασφαλιστική συνεισφέρει την προσαρμογή, προστατεύοντας τις πόλεις και τους κατοίκους των απέναντι στις φυσικές καταστροφές μέσω της ασφάλισης κατά ζημιών περιουσίας και την ασφάλιση προσωπικών ατυχημάτων, την ασφάλιση των επιχειρήσεων των δήμων. Ως μεγάλος επενδυτής συνεισφέρει στον χρηματοοικονομικό τομέα μειώνοντας τις θέσεις σε επενδύσεις προϊόντων άνθρακα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*