Είμαστε εκπαιδευμένοι για προϊόντα Unit Linked;

του Βάιου Κρόκου

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για την εμφανής ανάπτυξη στον τομέα των συνταξιοδοτικών – αποταμιευτικών με επένδυση (unit linked), στον απόηχο της άρσης των capital controls και κυρίως υπό το περιβάλλον των μηδενικών επιτοκίων που αναμένεται διατηρηθούν αρκετό καιρό ακόμα.

Τα τελευταία στοιχεία των τελευταίων μηνών είναι ενδεικτικά της τάσης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το νέο έτος νέα προϊόντα τέτοιου τύπου αναμένεται να βγουν στην αγορά.

Για παράδειγμα, χαρακτηριστικό είναι πως η παραγωγή των ασφαλίσεων ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις διαμορφώθηκε στα 188,6 εκατ. ευρώ στο 9μηνο, σημειώνοντας αύξηση 26,2% έναντι της περσινής αντίστοιχης περιόδου.

Σε αυτό συνέβαλε η θετική εικόνα σε αμοιβαία κεφάλαια και άλλα επενδυτικά προϊόντα στα οποία γίνεται μέρος της επένδυσης αλλά και το “φρέσκο χρήμα” που μπήκε μετά την άρση των capital controls.

Το διακύβευμα πλέον είναι – ξέχωρα της ανάγκης για αποδόσεις – αν υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση και κουλτούρα για τέτοια προϊόντα. Δέκα χρόνια από τότε που βρέθηκαν στο απόγειο τους, σήμερα αποτελούν για πολλούς μια ξεχωριστή επιλογή.

Κερδισμένοι αναμένεται να είναι εταιρείες με σύγχρονα προϊόντα στον Κλάδο Ζωής, bancassurance συνεργασίες και Συνεργάτες με πείρα στην πώληση τέτοιων προϊόντων.

Είναι γεγονός πως από τα χρόνια της κρίσης και ιδιαίτερα μετά το 2015 οι προσπάθειες πώλησης UL ατόνησαν, όπως είναι ευνόητο, ενώ την ίδια ώρα απαιτείται η κατάλληλη κατάρτιση και πιστοποίηση γνώσεων (επενδυτικών προϊόντων βασιζόμενων σε ασφάλιση)

Το ίδιο ισχύει και για τον πελάτη – καταναλωτή, πόσο μάλλον αν αναλογιστούμε τα επίπεδα χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού και για πιο απλές περιπτώσεις, όπως έχει επισημανθεί αρκετές φορές.

Σε κάθε περίπτωση ο πολύπλευρος ρόλος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή εμπεριέχει πλέον και αυτό του επενδυτικού συμβούλου.

Διαβάστε: «Τρέχουν» Unit Linked και ομαδικά συνταξιοδοτικά

Επίσης: Allianz: Μοχλός ανάπτυξης και τα Unit Linked

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*