Χρήστος Κώνστας

Στην Φρανκφούρτη κλείδωσε ο «διάδοχος» του Γιάννη Στουρνάρα στην ΤτΕ

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Επισήμως και οι δύο πλευρές διαβεβαιώνουν ότι το θέμα της διαδοχής του Γιάννη Στουρνάρα δεν συζητήθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη – Λαγκάρντ.

Ανεπισήμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «δεν είναι κομψό» να ανακοινωθούν οι αποφάσεις για το «θέμα της νέας διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας, έξι ολόκληρους μήνες πριν τη λήξη της θητείας του».

Στην πραγματικότητα ωστόσο, η συζήτηση για την επόμενη διοίκηση της ΤτΕ, μετά τον Ιούνιο του 2020, ξεκίνησε κάπως απροσδόκητα:

  • Η Christine Lagarde εξέφρασε την έκπληξη της στον Έλληνα πρωθυπουργό, για το …κύμα των επισκέψεων που δέχεται στην Φρανκφούρτη από διάφορους …επίδοξους διαδόχους του Γιάννη Στουρνάρα που σπεύδουν …εγκαίρως και φορτικά να …υποβάλλουν τα σέβη τους για να επιδείξουν –με ελάχιστη διακριτικότητα και μετριοφροσύνη- τα τυπικά και …ουσιαστικά προσόντα τους!!

«Βάζετε ξανά την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα στο τραπέζι», είπε σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Λαγκάρντ μιλώντας για την πεντάμηνη διακυβέρνηση .

Έκπληκτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαβεβαίωσε την επικεφαλής της ΕΚΤ ότι δεν πρόκειται να ανακοινώσει και να εισηγηθεί το όνομα του υποψηφίου για την διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος τόσο νωρίς. Κυρίως όχι πριν από την ανακοίνωση του ονόματος του Υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας και την έναρξη των διαδικασιών και πολιτικών διεργασιών για την εκλογή του.

Αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να αλλάξει θεματολογία της συζήτησης και επικεντρώθηκε στην μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης του –ιδιαίτερα στον τραπεζικό κλάδο- η οποία σε πολλά ζητήματα άπτεται των αρμοδιοτήτων του σημερινού Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και γι’ αυτό είναι αναγκαία η αρμονική συνεργασία μαζί του.

Η Christine Lagarde έκλεισε τη συζήτηση επισημαίνοντας ότι γνωρίζει καλά πως αυτή η αρμονική συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και κεντρικής τράπεζας δεν ήταν αυτονόητη ούτε δεδομένη, στο πρόσφατο παρελθόν με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία της χώρας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*