Ν. Μηταράκης: Αυξήσεις σε συντάξεις με το νέο Ασφαλιστικό

Για ένα νέο ασφαλιστικό ευθυγραμμισμένο και με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ έκανε λόγο ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Νότης Μηταράκης. Μιλώντας σε εκπομπή του ANT1, σημείωσε πως ο προϋπολογισμός που κατατίθεται αυτές τις ημέρες στη Βουλή είναι ένας προϋπολογισμός ανάπτυξης, καθώς προβλέπει «ανάπτυξη 2,8% και 1,2 δισ. ευρώ για αναπτυξιακά και κοινωνικά μέτρα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενισχύονται τα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων με πάνω από 35 χρόνια ασφάλισης, καταργείται το πλαφόν των 1.300 ευρώ και οι συντάξεις επανυπολογίζονται με αναδρομικότητα από τις 4 Οκτωβρίου 2019, οπότε και εκδόθηκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ, κατά συνέπεια οι συνταξιούχοι αυτοί θα δουν σημαντικές αυξήσεις στις αποδοχές τους.

Μιλώντας για τις εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες, ο Υφυπουργός σημείωσε πως τα νέα επίπεδα εισφορών θα εφαρμοστούν με αναδρομικότητα, χωρίς να υπάρχει προς το παρόν συγκεκριμένη ημερομηνία, ενώ τόνισε ότι είναι πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση το νέο καθεστώς, καθώς θα οδηγήσει σε πολλές και σημαντικές μειώσεις που θα αφορούν πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι είδαν το ασφαλιστικό να μετατρέπεται σε φορολογικό με το νόμο Κατρούγκαλου.

«Η αγορά είχε καταρρεύσει υπό το σύστημα αυτό και βλέπαμε χρόνο με το χρόνο σημαντική υστέρηση σε φορολογικά έσοδα και έσοδα ασφαλιστικών εισφορών, καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες είχαν περιορίσει τον κύκλο εργασιών τους» υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας.

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση θα ενισχύσει – σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη – την επιδοματική πολιτική και την στήριξη της οικογένειας.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Ιανουάριο έρχεται στην Βουλή το νέο Ασφαλιστικό.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*