Κίνδυνοι ακραίων καιρικών φαινομένων. Υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασιά. Πηγή Munich Re.

Οι κίνδυνοι στις κατοικίες από την ξηρασία

Της Ελενας Ερμείδου

Οι συνέπειες της ξηρασίας και των ακραίων φαινομένων θερμότητας είναι πιο καταστροφικά και πιο επικίνδυνα από ότι δείχνουν, αναφέρει η Munich Re στην σειρά μελετών που έχει κάνει για την διαχείριση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές και που παρουσιάζει το IW. Η ξηρασία αναφέρουν μηχανικοί στο IW διαταράσσει την συνοχή του εδάφους με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανός κίνδυνος ρυγματώσεων.

Εκρηκτικός συνδυασμός κινδύνων: Υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία

Η γεωργία και η δασοκομία δεν είναι οι μόνοι τομείς που έχουν να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο των υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας που μπορούν σε ακραίες περιπτώσεις να θέσουν σε κίνδυνο  την ζωή και την υγεία των ανθρώπων, να προκαλέσουν καταστροφές σε περιουσίες και να εγείρουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την διακοπή των λειτουργιών μίας επιχείρησης και την επιχειρησιακή συνέχεια.

Ο κλάδος της ναυτιλίας και της ενέργειας είναι επίσης από τους κλάδους που πλήττονται για παράδειγμα, εάν υποχωρήσει η στάθμη του νερού ή κλείσουν σταθμοί παραγωγής ενέργειας λόγω προβλημάτων στα ύδατα. Η υπερβολική ζέστη στην ατμόσφαιρα ενδεχομένως να έχει αρνητικό αντίκτυπο και στον τουρισμό.

Για όλα αυτά, ο ασφαλιστικός κλάδος ειδικά έχει γίνει ο κύριος μάρτυρας ενός φαινομένου που αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, το οποίο φαινόμενο λειτουργεί αλυσιδωτά και αυξάνει το κίνδυνο για πυρκαγιές.

Οι προβλέψεις για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ

Βάσει επιστημονικών μελετών, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα ωθήσει τον υδράργυρο πολλών περιοχών προς τα πάνω, αυξάνοντας τις ξηρασίες.

Αν εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο το φαινόμενο του θερμοκηπίου, στα μέσα του αιώνα οι καύσωνες, αντί να κάνουν την εμφάνιση τους κάθε 20 χρόνια θα την κάνουν κάθε δύο, τρία χρόνια στην κεντροδυτική Αμερική, ακόμα και στην Κεντρική Ευρώπη. Στην Νότιο-Ανατολική Ασία αυτές οι συνθήκες μπορεί να υπάρχουν κάθε ένα ή δύο χρόνια.

Αποτέλεσμα όλων αυτών, η ξηρασία να αποβεί ένα υπερβολικά δαπανηρό καταστροφικό γεγονός στις επόμενες δεκαετίες εγείροντας σοβαρά θέματα διατροφικών κινδύνων ως αποτέλεσμα ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες και εμφάνισης νόσων στα φυτά.

Ξηρασία – ένας υποτιμημένος κίνδυνος για τα σπίτια

Οι ξηρασίες έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην γεωργική παραγωγή. Οι καταστάσεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε συνθήκες λοιμού. Κατά τη διάρκεια παρατεταμένων ή συχνά επαναλαμβανόμενων περιόδων ξηρασίας, το έδαφος και η χλωρίδα καταστρέφονται τόσο πολύ ώστε η γη μπορεί να μετατραπεί σε έρημο. Τα μέτρα για τον περιορισμό αυτού του αποτελέσματος είναι εξαιρετικά δαπανηρά.

Οι ακόλουθοι κίνδυνοι δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν, ωστόσο οι ζημιές που προκαλούν αυξάνονται και πληθαίνουν. Όταν το έδαφος και τα φυτά στεγνώσουν, αυξάνεται η πιθανότητα πυρκαγιών στα δάση, καθώς και ο κίνδυνος να προκληθούν σημαντικές ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία σε κατοικημένες περιοχές

Σε περιοχές όπου τα κτίρια είναι κατασκευασμένα σε εδάφη υγρά οι παρατεταμένες ξηρασίες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα καθίζησης κτιρίων, καθώς δεν θα μεταφέρονται τα φορτία στο έδαφος, τα κτίρια δεν πατάνε σωστά έτσι στο έδαφος με αποτέλεσμα να ρυγματωθούν. Με άλλα λόγια το έδαφος χάνει την συνοχή του. Σύμφωνα με πληροφορίες του IW εδαφοτεχνικές μελέτες και δείγματα φορτίων εδάφους γίνονται κυρίως στις μελέτες για την κατασκευή αυτοκινητόδρομων, νοσοκομείων και μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Η μελέτη ανέγερσης κατοικιών συνήθως δεν περιλαμβάνει μελέτη φορτίων εδάφους.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*