Χρήστος Κώνστας

H μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα που λέγεται κλιματική ουδετερότητα

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Από το 2021 μέχρι το 2030, μόνο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις ύψους 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ για την κλιματική δράση και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Σε λίγα χρόνια όλα θα αλλάξουν στην Ευρωπαϊκή οικονομία: Ο τρόπος που ζούμε, τρώμε, εργαζόμαστε, μετακινούμαστε, θα αλλάξει και θα «πρασινίσει». Τα σπίτια που χτίζουμε, τα τρόφιμα που καλλιεργούμε, οι δουλειές που δημιουργούνται, οι νόμοι που θα ψηφίζουμε, σε τίποτα δεν θα μοιάζουν με αυτό που ζήσαμε τον περασμένο αιώνα.

Η  χθεσινοβραδινή απόφαση των 27 Ευρωπαίων ηγετών, στις Βρυξέλλες, για τις πολιτικές που από κοινού θα εφαρμόσουν ώστε η γηραιά ήπειρος μέχρι το 2050, να έχει μια οικονομία με μηδενική χρήση πετρελαίου – φυσικού αερίου – λιγνίτη σηματοδοτεί για την Ελλάδα μια καταπληκτική μοναδική ευκαιρία. Μπορούμε τώρα να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, το τεράστιο επενδυτικό κενό της τελευταίας δεκαετίας.

Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης για το 2018, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, στον τομέα των επενδύσεων.

Οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα αντιστοιχούν μόλις στο 11,1% του ΑΕΠ, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Τουρκία φθάνει στο 29,6% του ΑΕΠ, στην Ιρλανδία στο 24,3% και στην Ισπανία στο 21,2%.

Το επενδυτικό κενό που κληρονόμησε η κρίση στην ελληνική οικονομία εκτιμάται μεταξύ 77 και 100 δισ. ευρώ.

Για την Ελλάδα τώρα αναδύεται μια χρυσή ευκαιρία να ξαναχτίσει το μέλλον της πάνω σε νέα θεμέλια.

Αυτά που δεν έγιναν στο παρελθόν μπορούν τώρα να γίνουν μια νέα πιο «πράσινη» πιο σύγχρονη, πιο βιώσιμη, πιο παραγωγική πραγματικότητα.

Είναι καθήκον όλων των Ελλήνων – πολύ περισσότερο καθήκον της πολιτικής ηγεσίας – να σταματήσει να οδηγεί το όχημα της ανάπτυξης με το βλέμμα στο παρελθόν και να σχεδιάσει την πορεία που οδηγεί στο μέλλον.

Εκεί η χώρα έχει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα που όλοι οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*