25 εκατ. δολ. η «λυπητερή» για τις ασφαλιστικές από την υπόθεση Weinstein

 Σάλος από τις αποκαλύψεις ότι ο ατιμασμένος κινηματογραφικός παραγωγός πέτυχε συμφωνία που όχι απλώς βάζει στο αρχείο τις αγωγές σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση, αλλά και προβλέπει ότι δεν θα επωμιστεί ο ίδιος το κόστος του εξωδικαστικού συμβιβασμού

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Αίσθηση προκαλούν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες ο κινηματογραφικός παραγωγός Harvey Weinstein πέτυχε συμφωνία που προβλέπει ότι  οι ασφαλιστικές  εταιρείες που κάλυπταν την καταρρεύσασα εταιρεία παραγωγής Weinstein Company Board θα επωμιστούν μεγάλο μέρος του κόστους του εξωδικαστικού συμβιβασμού, συνολικού ύψους 47 εκατ. δολαρίων, που  «βάζει στο συρτάρι» την πολύκροτη υπόθεση σεξουαλικών παρενοχλήσεων και «κλείνει» παράλληλα τις υποχρεώσεις της χρεοκοπημένης πλέον εταιρείας.

Σύμφωνα με τους New York Times –που επικαλούνται δικαστικές πηγές εμπλεκόμενες στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις-  η συμφωνία προβλέπει την αρχειοθέτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγωγών που εκκρεμούσαν σε βάρος του Weinstein για επιθέσεις και σεξουαλική παρενόχληση, με τις ενάγουσες-θύματα να αμείβονται βεβαίως αδρά για να σταματήσουν  την δικαστική διαμάχη.  

Όπως  αναφέρεται σε δημοσίευμα του The Insurance Insider, το  ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αναλάβουν σημαντικό μέρος του κόστους ( οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 25 εκατ. λόγο)  ο ίδιος ο Weinstein θα πέσει στα μαλακά  (αφού  φέρεται όχι απλώς να μην πληρώνει σχεδόν τίποτε από την τσέπη του, αλλά και να μην υποχρεούται καν να παραδεχτεί ότι διέπραξε αξιόποινες πράξεις …) έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο αμερικανικός ασφαλιστικός όμιλος Chubb ισχυρίστηκε ενώπιον των δικαστηρίων σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο ότι δεν υποχρεούται να καταβάλλει αποζημίωση για πράξεις που συνδέονται με τον ίδιο τον Weinstein και όχι με την εταιρεία παραγωγής του (που είχε συμβληθεί με τις ασφαλιστικές).  

Δικαστικές πηγές χαρακτήρισαν εξοργιστικό το γεγονός ότι ο προτεινόμενος συμβιβασμός συμπεριλαμβάνει  τις ασφαλιστικές εταιρείες και τη διοίκηση της Weinstein Company και εν πολλοίς «βγάζει λάδι» την πέτρα του σκανδάλου, δηλαδή τον Harvey Weinstein.  Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι εναντίον του εκκρεμεί ποινική δίωξη για σεξουαλική επίθεση, για την οποία θα κάτσει στο εδώλιο τον Ιανουάριο του 2020, ενώ ο φημολογούμενος εξωδικαστικός συμβιβασμός απαιτεί δικαστική έγκριση για να οριστικοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η σωρεία κατηγοριών (από ηθοποιούς και πρώην εργαζομένους στην Weinstein Company) ήταν το φιτίλι που πυροδότησε το κίνημα #MeToo που άλλαξε τα δεδομένα όχι μόνο στον χώρο της ψυχαγωγίας, αλλά και στον κλάδο των ασφαλειών. Λίγους μήνες πριν,  ο οίκος αξιολόγησης ΑΜ Best προειδοποίησε ότι οι αγωγές για σεξουαλική παρενόχληση μπορούν να οδηγήσουν σε διεύρυνση του πεδίου κάλυψης για τις ασφαλίσεις Ευθύνης Στελεχών (D&O), καθώς «η εμπλοκή των διοικητικών στελεχών, οι ρόλοι και οι ευθύνες τους μπαίνουν στο μικροσκόπιο».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*