Η βιώσιμη ανάπτυξη και το αποτύπωμα της Interamerican

του Βάιου Κρόκου

Μόνο θετική και ελπιδοφόρα ήταν η είδηση, όταν – προ ημερών – η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωνε πως η Κομισιόν σκοπεύει να στηρίξει την πράσινη ανάπτυξη στην Ε.Ε με κονδύλια 3 τρις ευρώ ως το 2050.

Όπως σημείωνε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η λεγόμενη «ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία» θα είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την ΕΕ, το οποίο στο επίκεντρό του θα έχει «μία βιομηχανική στρατηγική η οποία θα επιτρέπει στις εταιρείες να καινοτομούν και να αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες δημιουργώντας νέες αγορές και νέες θέσεις εργασίας.

Βιώσιμη Ανάπτυξη δεν είναι μόνο η  – κρίσιμη φυσικά – προστασία του περιβάλλοντος αλλά και ένα σωρό άλλες πολιτικές που για εταιρείες, κράτη και λοιπές οντότητες θα πρέπει να θεωρείται μονόδρομος και βασίζονται στο τρίπτυχο της οικονομικής ανάπτυξης – της περιβαλλοντικής προστασίας – και της κοινωνικής συνοχής

Στις εν εξελίξεις διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, σημαντική θέση και ρόλο που θα διαδραματίσει στο άμεσο μέλλον για την βιώσιμη ανάπτυξη έχει η ασφαλιστική αγορά: Ως ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής αλλά και ως ο κλάδος που συμβάλει στην ενημέρωση των πολιτών για όλους τους κινδύνους, προλαμβάνει και εν τέλει αποζημιώνει.

Στις μέρες μας η Interamerican κλείνει 50 χρόνια παρουσίας και η σύγχρονη εταιρική της δομή συνδέεται πλέον με στόχους για Υπευθυνότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη από την κεντρική ιδέα που συνδέεται με την ασφαλιστική αποστολή μέχρι την απόδοση αξίας σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, πως η Interamerican πρωτοπορεί στον τομέα της οργανωμένης υπευθυνότητας στην ασφαλιστική αγορά, εδώ και 15 χρόνια. Ο οργανισμός έχει δημοσιοποιήσει οκτώ απολογιστικές Εκθέσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης κατά τη δεκαετία 2008-2018, καθώς και ενοποιημένες Εκθέσεις από το 2017, κατά τον νόμο 4403/2016, που περιλαμβάνουν  στοιχεία μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης.

Ο ρόλος και το αποτύπωμα της εταιρείας

Την ώρα που φουντώνει ο δημόσιος διάλογος για συμπράξεις (ΣΔΙΤ) σε Υγεία, Φυσικές Καταστροφές και άλλα ζητήματα, η εταιρεία παρουσίασε χθες το δικό της αποτύπωμα και συνεισφορά σε κοινωνία και οικονομία, δείγμα για το τι μπορεί να κομίσει στο μέλλον…

Σύμφωνα με τη μελέτη της EY, που βασίστηκε στα στοιχεία για το 2018, ο οργανισμός της INTERAMERICAN – οι τρεις εταιρείες: ασφαλίσεων Ζωής, κατά Ζημιών και Βοήθειας- υποστηρίζει, συνολικά, 4.655 θέσεις εργασίας στη χώρα. Επισημαίνεται ότι κάθε μια άμεση θέση εργασίας στον οργανισμό υποστηρίζει, επιπλέον, τρεις θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία, ενώ συνολικά οι πολίτες των οποίων το εισόδημα υποστηρίζεται έμμεσα από τις δραστηριότητες του οργανισμού ξεπερνούν τους 10.700.

Η εταιρεία συνεισφέρει στο ΑΕΠ της Ελλάδος 352 εκατ. ευρώ, ποσόν που αντιστοιχεί σε 0,19% του ΑΕΠ. Η άμεση προστιθέμενη αξία συνεισφοράς ανέρχεται σε 221 εκατ. και η έμμεση σε 94 εκατ., ενώ η επαγόμενη αξία φθάνει στα 37 εκατ. ευρώ.

Για κάθε ένα ευρώ άμεσης συνεισφοράς δημιουργείται επιπλέον 0,59 του ευρώ προστιθέμενη αξία για την οικονομία του τόπου μας. Ειδικότερα σε φόρους, η συνολική συνεισφορά ανέρχεται σε 114 εκατ. ευρώ, ποσόν που αποτελεί το 0,15% των φορολογικών εσόδων του κράτους.

Μπορεί στην σχετική έρευνα το αποτύπωμα (άμεση και έμμεση συμβολή στην οικονομία) να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, και άλλοι όμως κρίσιμοι τομείς απασχολούν τους stakeholders της εταιρείας, για μια πραγματική βιώσιμη ανάπτυξη. Αναλυτικά:

-Καταπολέμηση της Διαφθοράς

-Προστασία προσωπικών δεδομένων

-σύγχρονα & Υπεύθυνα προϊόντα και Υπηρεσίες

-Κανονιστική Συμμόρφωση

-Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Εργασία

-Διαχείριση Κινδύνου

-Υπεύθυνη διαχείριση Επενδύσεων

-Συνθήκες Εργασίας

-Κλιματική Αλλαγή και έκθεση σε περιβαλλοντικούς κινδύνους

Επιγραμματικά ο μετασχηματισμός της εταιρείας έχει ως σκοπό την δημιουργία ενός νέου, δυναμικού και ανοικτού σε αλλαγές Επιχειρηματικού Μοντέλου υψηλής απόδοσης, αποτελεσματικότητας και ανταπόκρισης στις επιθυμίες των Πελατών. Η πορεία στον δρόμο της Βιώσιμης Ανάπτυξης θα συνεχίσει να βασίζεται στην οργανική Κερδοφορία και θα αποδίδει μέρισμα στους Μετόχους και Αξία στους Πελάτες, τους Εργαζομένους, τους Συνεργάτες, την ευρύτερη Κοινωνία και την Εθνική Οικονομία. Αναλυτικά:

Το ζήτημα της Βιώσιμης Ανάπτυξης δεν είναι αποτελεί μια τάση αλλά το κύριο ζητούμενο στην ατζέντα των σύγχρονων επιχειρήσεων…Όπως σημείωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Interamerican, κ. Γιάννης Καντώροςη χώρα γύρισε σελίδα, τα μαθήματα της κρίσης πρέπει να τα αξιοποιήσουμε όλοι για το μέλλον και η μόνη λογική που πρέπει να ακολουθήσουν οι εταιρείες είναι αυτή της βιώσιμης ανάπτυξης

Διαβάστε: Γ. Καντώρος: Πρέπει να πείσουμε την κοινωνία

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*