Εθνική Ασφαλιστική, επιγραφή στην είσοδο του κτιρίου

“Κληρώνει” για την Εθνική Ασφαλιστική: Οι υποψήφιοι και η επίσκεψη Prem Watsa

Σημαντική είναι η αυριανή ημέρα για το μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος.

Η Εθνική Τράπεζα έχοντας προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε διατρητότητα στην όλη διαδικασία θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι η πώληση της ασφαλιστικής θα στεφθεί με επιτυχία

Ηχηρά ονόματα και σχήματα φέρονται να προσεγγίζουν την Εθνική Ασφαλιστική, τα οποία είτε έχουν διαδραματίσει και παλαιότερα ρόλο στην προσπάθεια πώλησης της ασφαλιστικής είτε είναι «φρέσκα» αλλά φέρονται αποφασισμένα να καταθέσουν ικανοποιητικές πεοσφορές.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται όπωςέχει γράψει το banks.com.grκαι η σημερινή επίσκεψη του μεγαλομετόχου τηςEurobank(φυσικά και της Grivalia)αλλά και του Praktikerκαι της Mytilineos, Prem Watsa. O Ινδός επενδυτής θα έχει τον τελικό λόγο στο εάν και πώς θα συμμετάσχει ο όμιλος Faifaxστην διεκδίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Πέραν των υποφαινόμενων πάντως παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν και συμμετοχές-εκπλήξεις από μεγάλους ομίλους όπως Allianz ή ΝΝ, οι οποίες είχαν σχετικές επαφές την προηγούμενη περίοδο.

Οι «μνηστήρες»

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά οι υποψήφιοι «μνηστήρες» που έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον είναι η Fairfax, η κινεζική Fosun, αλλά και ο Όμιλος CVC Capital τουSteve Koltesο οποίος τον περασμένο Οκτώβριο φέρεται να έδωσε το τελικόΟ.Κ. για την διεκδίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Πέραν του σεναρίου για απ΄ ευθείας υποβολή προσφοράς από το fund δεν αποκλείεται να γίνει και από τον ελληνικό βραχίονα του, της Hellenic Healthcare.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το CVC διαθέτει ήδη μεγάλο χαρτοφυλάκιο στην ελληνική αγορά, κυρίως στον χώρο των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον Όμιλο, αναμένεται να αλλάξει τον χάρτη της αγοράς και να αποτελέσει μια μεγάλη κίνηση επέκτασης στον ασφαλιστικό κλάδο.

Όσο για τη Fairfax, τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς ήδη διαθέτει το πλειοψηφικό πακέτο της Eurolife. Εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τότε ενδεχομένως το fund Να βρεθεί αντιμέτωπο με ζητήματα ανταγωνισμού. Για τον λόγο αυτό, οι ιθύνοντες και ο ίδιος ο Prem Watsa αναζητούν τρόπους παράκαμψης του συγκεκριμένου ζητήματος στο πλαίσιο του “fair-play’.

Όσον αφορά τη Fosun,υπενθυμίζεται ότι είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον στη δεύτερη απόπειρα πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, προσπάθεια που δεν απέφερε καρπούς, καθώς η Εθνική είχε απορρίψει την εγγυήτρια τράπεζα. Πλέον η Fosun φέρεται αποφασισμένη να καταθέσει μια άλλη, πιο δελεαστική πρόταση, από τη στιγμή μάλιστα που οι ελληνοκινεζικές σχέσεις έχουν διαγράψει θετική πορεία, ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο.

Η Εθνική έχει καταρτιστεί ένα σχέδιο όπου δεν υπάρχουν περιθώρια λαθών. Πριν την αξιολόγηση των προσφορών θα προηγηθεί η διαδικασία proof of funds και η υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Εφόσον δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες σε αυτό το στάδιο τότε φέρεται να υπάρχει Plan B που αφορά στη διάθεση μετοχών.

Εν αναμονή εξελίξεων λοιπόν, οι οποίες δεν αποκλείεται να συνοδεύονται και από εκπλήξεις…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*