Αλέξανδρος Βασιλικός Πρόεδρος ΞΕΕ, 3rd International Hospitality Forum, XENIA

Στην Ξενία εκπρόσωποι της ασφαλιστικής αγοράς

Της Ελενας Ερμείδου

Κομβικής σημασίας ήταν η παρουσία εκπροσώπων της ασφαλιστικής αγοράς στις ομιλίες του 3ου Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας, (Xenia) που διοργανώνεται από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο 23-25 Νοεμβρίου 2019 στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan. Ερρίκος Μοάτσος, διευθύνων σύμβουλος της ΑΧΑ Ασφαλιστική, Νίκος Σακελλαρίου  διευθυντής Πωλήσεων και Εξυπηρέτησης Πελατών & Δικτύων Διανομής της AXA Ασφαλιστική, Γιώργος Ζαφειρίου, διευθύνων σύμβουλος της Comergon Μεσίτες Ασφαλίσεων, Ιωάννης Ξηρογιαννόπουλος  διευθύνων σύμβουλος Ξηρογιαννόπουλος Μεσίτες Ασφαλίσεων κ.α.

Η ΑΧΑ Ασφαλιστική ηγείται στις ασφαλίσεις μεγάλων κινδύνων αξιοποιώντας την τεχνογνωσία μέσα από ένα μεγάλο φάσμα υπηρεσιών, έχοντας το 25% στο μερίδιο ασφαλίσεων ξενοδοχείων τεσσάρων και πέντε αστέρων όπως δήλωσε στο IW.gr ο κος Ερ. Μόατσος.

Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Βασιλικός πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Αθηνών (ΞΕΕ) σε ερώτηση του IW με αφορμή την κατάρρευση του Thomas Cook, αν ο κίνδυνος  πτωχεύσεων ή αφερεγγυοτήτων που θα αντιμετώπιζε ο ξενοδοχειακός κλάδος, επιλέγοντας συνεργασίες με μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις ήταν χαμηλότερος, απάντησε ότι «το πολύ μεγάλος για να καταρρεύσει δεν ισχύει στις ημέρες μας», ωστόσο τόνισε ότι ο κίνδυνος υπάρχει και σε μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, και πως αναλογικά αν σκάσουν οι ζημιές θα μπορούσε να ήταν και μεγαλύτερος.

Ο ίδιος αναφερόμενος στον Thomas Cook και στην ασφάλιση των πιστώσεων των ξενοδοχείων τόνισε πως δύσκολα οι ασφαλιστές πιστώσεων ασφαλίζουν τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα, καθώς οι απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές και αυστηρές ενώ μεταξύ των μειονεκτημάτων είναι ο κλάδος δεν έχει συγκέντρωση.  Σε ό,τι δε αφορά την πτώχευση του TC: ενδεικτικό της κακής οικονομικής του θέσης ήταν το ότι οι ασφαλιστικές πιστώσεων έπαψαν προ πολλού να ασφαλίζουν μέρη υποχρεώσεων του ομίλου ή τις ασφάλιζαν με πολύ υψηλό αντίτιμο και χαμηλά όρια.

Τα πάνελ του 3ου Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας το οποίο έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των διεθνών brands όπως της Messe Nürnberg εστίασαν σε θέματα που διαμορφώνουν το παρόν και το μέλλον της ελληνικής φιλοξενίας, στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των ξενοδοχείων, στον σχεδιασμό ανταγωνιστικών και βιώσιμων προϊόντων, στόχους που έχει θέσει μεταξύ άλλων το  ΞΕΕ για του προέδρου τού Αλ. Βασιλικού.

Σύμφωνα με τον κον Βασιλικό το κλειδί της εξέλιξης για την οικονομία της φιλοξενίας βρίσκεται στην προσαρμογή, στην γνώση, στην ποιότητα, στην διαφοροποίηση του προϊόντος, στις υποδομές, εν μέσω ανακατατάξεων στην οικονομία και στον κλάδο τουρισμού.

Μεγάλη βάση στον παράγοντας γνώση εναπόθεση κατά την ομιλία του και ο υπουργός τουρισμού Θεοχάρης Θεοχάρης προκειμένου να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν. Ο υπουργός τουρισμού επεσήμανε ότι ο τουρισμός ήταν το ανάχωμα κατά την οικονομική κρίση λειτουργώντας σταθεροποιητικά. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο τουρισμός στηρίζει διπλά την οικονομική δραστηριότητα έχοντας ήδη πιάσει κατά το 9μηνο ήδη τα έσοδα του προηγούμενου έτους. Ο κος Θεοχάρης μίλησε για ένα νέο μοντέλο τουρισμού με στροφή προς την τεχνολογία, την συνεργατική διακυβέρνηση, τον αστικό τουρισμό, τον σχεδιασμό νέων προϊόντων εστιασμένα με μία χρονική περίοδο, στηρίζοντας παράλληλα τις θέσεις του ΞΕΕ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*