Με μεγάλη επιτυχία το 2o NPL Summit παρουσία του Υπ. Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2nd NPL Summit (#npl19 – http://npl.ethosevents.eu) σε μια ενδιαφέρουσα δεύτερη μέρα, όπου συζητήθηκαν χρήσιμα θέματα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και το ευρύ κοινό γύρω από την διαχείριση των κόκκινων δανείων. Συγκεκριμένα, εξετάσθηκε ο αντίκτυπος των NPLs στην αγορά ακινήτων, πώς επηρεάζει η αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων προβληματικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε ο απαιτούμενος διάλογος με τα ενδιαφερόμενα μέρη γύρω από το φλέγον ζήτημα των κόκκινων δανείων.

Κορυφαία παρέμβαση στο Συνέδριο η Κεντρική Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα ο οποίος από το βήμα έδωσε το σύνθημα πως:  «Κανείς δεν περισσεύει από τις προσπάθειες ανάτασης της ελληνικής οικονομίας». Αναφερόμενος στο σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ» σημείωσε πως η εφαρμογή του θα φέρει μείωση κατά 40% από τα κόκκινα δάνεια στα προβληματικά χαρτοφυλάκια συνολικά, επισημαίνοντας πως υπάρχει ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές.

Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «στο επίκεντρο της πολιτικής του οικονομικού επιτελείου και της κυβέρνησης συνολικά βρίσκεται το νέο κανονιστικό/ρυθμιστικό πλαίσιο, η πλήρης αποκατάσταση στην πρόσβαση στις αγορές, η βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας, η μείωση του πιστωτικού κινδύνου και η στροφή στον ψηφιακό μετασχηματισμό». Το οικονομικό επιτελείο, όπως αναφέρθηκε, στοχεύει να αναδείξει τα τραπεζικά συστήματα ξανά ως βασικό εργαλείο ανάπτυξης. Περαιτέρω, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, συναρτήσει του γενικότερου κυβερνητικού σχεδίου, έχουν βελτιώσει σταδιακά το τραπεζικό σύστημα. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι οι καταθέσεις εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 2 δις ευρώ κατά τους πρώτους μήνες της νέας κυβέρνησης.

Κωνσταντίνος Ουζούνης, Γενικός Διευθυντής, της Ethos Media S.A

«Ο αντίκτυπος των NPL στην αγορά ακινήτων» ήταν το θέμα του πρώτου Πάνελ ομιλητών, τη δεύτερη ημέρα του 2nd NPL Summit, στο οποίο συμμετείχαν ο κ. Θανάσης Φιλίππου, Operations Director της UCI Hellas Loan Management Services, ο κ. Ιωάννης Ρεβύθης, Μεσίτης -Οικονομολόγος -Εκτιμητής, π. Πρόεδρος και μέλος ΔΣ, Ομοσπονδία Μεσιτών Ελλαδος και ο κ.  Κωνσταντίνος Μαρκογιαννάκης, Director Head of Valuation & Advisory, Arbitrage Real Estate με συντονιστή τον κ. Γιώργο Παυλάτο, Συνιδρυτή & Senior Partner της Octane Σύμβουλοι Επιχειρήσεων.

Πάνελ 1: (από δεξιά) κ. Γιώργο Παυλάτος, κ. Θανάσης Φιλίππου, κ. Ιωάννης Ρεβύθης, κ. Κωνσταντίνος Μαρκογιαννάκης.

Όπως αναφέρθηκε, από το 2018 εμφανίστηκαν σημάδια ανάκαμψης περί το 7% στην αγορά ακινήτων, η οποία συνεχίζεται και το 2019 και εν πολλοίς οφείλεται στις καλές αποδόσεις λόγω Airbnb και Golden Visa. Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, οι ξένες επενδύσεις το 2019 ανήλθαν μέχρι τώρα περί το 1,5 δις ευρώ. Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι πρόκειται για αγορά 2 ταχυτήτων, με: α) Ισχυρή ζήτηση για ακίνητα γύρω από το κέντρο, το παραλιακό μέτωπο σε Αθήνα ή σε νησιά. β) Μια αγορά κύριας κατοικίας που στηρίζεται από εγχώρια κατασκευαστική δύναμη και ενδιαφέρον, με χαμηλούς ρυθμούς καθώς το εισόδημα παραμένει πενιχρό. Την ίδια ώρα η κακή ψυχολογία και η έλλειψη χρηματοδότησης παραμένουν κρίσιμοι παράγοντες. Για το σύνολο του 2019, οι συνολικές χρηματοδοτήσεις εκτιμάται ότι θα κυμανθούν στα 500 εκ. ευρώ.

Όπως αναφέρθηκε, οι τράπεζες θα πρέπει να απαγκιστρωθούν από τα βαρίδια των NPLs, με στόχο την δημιουργία ενός ανοδικού σπιράλ, με τιτλοποιήσεις, νέες ξένες επενδύσεις που θα επιφέρουν αύξηση των τιμών. Από την άλλη πλευρά, τα funds/servicers εκτιμάται ότι θα διασφαλίσουν την διάθεση ακινήτων ανάλογα με τις ανάγκες στην αγορά εν αντιθέσει με τους περιορισμούς και τις πολιτικές των τραπεζών.

Χρονοβόρες και με υψηλό κόστος είναι οι διαδικασίες όσον αφορά τους πλειστηριασμούς. Όπως επισημάνθηκε, η μεταφορά χαρτοφυλακίου ακινήτων οδηγεί και πάλι σε συνθήκες asset management. Σε κάθε περίπτωση, συμφέρον όλων των πλευρών είναι η εύρεση νέων αμοιβαίων συμφωνιών ανάμεσα σε οφειλέτες και πιστωτές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η επίδραση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών και το αποτέλεσμα των διαδικασιών σε τράπεζες – funds (πωλήσεις χαρτοφυλακίων, πλειστηριασμοί, τιτλοποιήσεις κ.λπ.) αναμένεται, μεταξύ άλλων, να διαμορφώσουν την νέα εικόνα στην αγορά ακινήτων τους επόμενους 12-18 μήνες.

Ζητήματα που αφορούν προβληματικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε σχέση με την αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων αναδείχθηκαν στο επόμενο πάνελ του Συνεδρίου «Πώς επηρεάζει η αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων προβληματικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις» στο οποίο συμμετείχαν: ο κ. Μιχάλης Μητσόπουλος, Διευθυντής Τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών, ΣΕΒ, ο κ. Γιάννης Σπυρόπουλος, Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος, Octane Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, ο κ. Παναγιώτης Χασάπης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Συνδέσμου Εξαγωγών ΣΕΒΕ, ο κ. Μιχάλης Σπανός, Founder & Managing Director της Global Sustain και ο κ. Δημήτρης Σαντιξής, OwnerInterbalkan Capital, με συντονιστή τον κ. Κωνσταντίνο Ουζούνη, Γενικό Διευθυντή της Ethos Media SA.

Πάνελ 2: (από δεξιά) κ. Κωνσταντίνος Ουζούνης, κ. Μιχάλης Σπανός, κ. Δημήτρης Σαντιξής, κ. Γιάννης Σπυρόπουλος, κ. Παναγιώτης Χασάπης, κ. Μιχάλης Μητσόπουλος.

Στο Πάνελ αναλύθηκαν τα εμπόδια που εντοπίζονται στις ΜμΕ, όπως είναι η μειωμένη ρευστότητα, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού που θα μπορεί να φέρει εις πέρας τις διαπραγματεύσεις με την τράπεζα γύρω από τα κόκκινα δάνεια, η εταιρική διακυβέρνηση και η ανάγκη αλλαγής κουλτούρας. Επίσης, στηλιτεύθηκαν τα «κακώς κείμενα» στο ελληνικό επιχειρείν σε επίπεδο management και αναδείχθηκε η αναγκαιότητα νέων σχημάτων στα δ.σ των εταιρειών (checks & balances) που θα απαρτίζονται από μέλη που έχουν αντίληψη της αγοράς και των σύγχρονων αναγκών. Στο επίκεντρο βρέθηκε και η έννοια της 2η επιχειρηματικής ευκαιρίας, κάτι που στην Ελλάδα παραμένει ταμπού. Όπως επισημάνθηκε ο φόβος των Ελλήνων ως προς την επιχειρηματικότητα δεν είναι θέμα κουλτούρας, αλλά απόρροια της έλλειψης ρυθμιστικού πλαισίου σε συνδυασμό με γραφειοκρατία, φορολογία κ.ά

«Ο δύσκολος Διάλογος για τα NPLs με τα ενδιαφερόμενα μέρη» αποτέλεσε τον τίτλο του τελευταίου πάνελ του Συνεδρίου στο οποίο συμμετείχαν: ο κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, Δικηγόρος, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής, Γενικός Γραμματέας, Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ), ο κ. Φώτης Κουρμούσης, Ειδικός Τομεακός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Υπουργείου Οικονομικών, ο. Περικλής Κιτριλάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Cepal Hellas & Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις και ο κ. Αριστόβουλος Κλάδης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Τειρεσίας Α.Ε, με συντονιστή τον κ. Παντελή Λάμπρου, Συνιδρυτή & Διευθύνων Σύμβουλος, Products & Investments, Business Management Consulting.

Πάνελ 3: κ. Παντελής Λάμπρου ο κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, κ. Φώτης Κουρμούσης, κ. Περικλής Κιτριλάκης, κ. Αριστόβουλος Κλάδης

Με δεδομένο τη γραφειοκρατία και τις χρονοβόρες διαδικασίες στο δικαστικό σύστημα, επί τάπητος τέθηκαν επιτυχημένα συστήματα επίλυσης διαφορών όπως είναι η Διαμεσολάβηση, σε μια προσπάθεια συμφωνίας, αποδεκτή και από τα εμπλεκόμενα μέρη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ρυθμός που διευθετούνται σήμερα τα χρέη είναι σημαντικά βελτιωμένος σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό διότι όλες οι πλευρές έχουν έρθει πλέον πιο κοντά μέσω των εναλλακτικών προτάσεων που μπορούν να κάνουν οι τράπεζες, τα funds, οι εταιρείες διαχείρισης ή άλλοι φορείς. Θεσμικά πλέον, υπάρχει η γενική εικόνα του πελάτη και είναι πιο εύκολο να κρίνει κανείς τη φερεγγυότητα του και το γεγονός αν πρόκειται ή όχι για στρατηγικό κακοπληρωτή.

Όπως επισημάνθηκε, το 2020 αναμένεται ένα νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών για τους πολλούς και διαφορετικούς πιστωτές, με διαμεσολάβηση, στοιχεία, πλατφόρμες, εργαλεία από servicers ή νέες προτάσεις από τράπεζες. Με αυτές τις διαδικασίες θα εντοπίζεται ο στρατηγικός κακοπληρωτής στον οποίον το σύστημα θα είναι ιδιαίτερα αυστηρό, ενώ στον αντίποδα, στόχος της Πολιτείας παραμένει η στήριξη στις πραγματικά ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Συμπερασματικά – όπως αποτυπώνεται στο κεντρικό μήνυμα του Συνεδρίου –  τα κόκκινα δάνεια δεν αφορούν μόνο τράπεζες και δανειολήπτες αλλά όλο το φάσμα της κοινωνίας, γεγονός που απαιτεί συγκερασμό δυνάμεων με στόχο την ανάπτυξη προς όφελος όλων.

To Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των χορηγών:

SILVER: INTRUM, UCI

BRONZE: EUROBANK FPS, MELFIN, ΜΠΑΧΑΣ, ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗΣ & ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ, V + O GREECE,

PREMIUM VDR PARTNER: MERRILL CORPORATION

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: ΈΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ  (ΑΕΔΑΔΠ), ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ, KAFEA TERRA FOOD AND DRINKS AEBE

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: ΑΧΙΑ VENTURES,  ΜΠΑΖΟΥΡΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, DV01 ASSET MANAGEMENT, INNEWS, NM ASSET MANAGEMENT ADVISORS, ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ AE,

ΕΚΘΕΤΗΣ: AL SVIT

KNOWLEDGE PARTNER: OCTANE

COMMUNICATION SPONSORS:  BANKS.COM.GR, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, EPIXEIRO.GR, GREEK LAW DIGEST, GLOBAL SUSTAIN, ΧΡΗΜΑ, ΧΡΗΜΑ WEEK, INSURANCE WORLD, INSURANCEWORL.GR, PHARMA & HEALTH BUSINESS, VIRUS.COM.GR

Για αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου https://nplsummit.ethosevents.eu καθώς επίσης και τα social κανάλια Facebook, LinkedIn, twitter και YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*