Αποκλειστική είδηση από τον Θ. Καλαντώνη (Eurobank) στο NPL Summit 2019

H πώληση  900 ακινήτων της Eurobank, αποτελεί το πρώτο βήμα για την ικανοποίηση του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται για τα ελληνικό real estate, όχι πλέον σε μεμονωμένη βάση, αλλά μέσω αγορών “πακέτων” ακινήτων.

Αποκλειστική είδηση για την πώληση των δύο νέων χαρτοφυλακίων ακινήτων της Eurobank που ανακοινώθηκε σήμερα με την Brook Lane επιφύλασσε το 2nd NPL Summit που πραγματοποιείται αυτή την στιγμή στο Ξενοδοχείο Divani Apollon Palace and Thalasso με θέμα: «Κόκκινα Δάνεια- Ανοίγματα – Πλατφόρμα Οικονομικής Ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τον κ. Θεόδωρο Α. Καλαντώνη, Αναπληρωτή Διευθύνων Σύμβουλο, Troubled Assets Group, Τράπεζα Eurobank Ergasias ΑΕ, που συμμετέχει στο NPL Summit 2019 που διεξάγεται σήμερα,

  • τα δύο νέα χαρτοφυλάκια  πουλήθηκαν χαμηλότερα από την τιμή που είναι εγγεγραμμένα στα βιβλία της τράπεζας, γεγονός που, όπως σημείωσε, θεωρείται πολύ καλή τιμή δεδομένου ότι πρόκειται για μικρά ακίνητα, όχι υψηλής ποιότητας.
  • Το τρίτο πακέτο αφορά εκατοντάδες οικιστικά ακίνητα (κατοικίες και διαμερίσματα) αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η συμφωνία…

 

Tα συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια περιλαμβάνουν 370 ακίνητα συνολικής αξίας €84εκ. ενώ οι συναλλαγές αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2020.

Ήδη η Eurobank και εταιρεία του ομίλου της Brook Lane υπέγραψαν αρχικές συμφωνίες και οι συναλλαγές αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2020.

  • Πέντε με έξι servicers διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων, αναμένεται να δραστηριοποιούνται τα επόμενα χρόνια στην αγορά, συνολικά, καθώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να «σηκώσει» 21 εταιρείες που υπάρχουν σήμερα”.

Στην εκτίμηση αυτή προχώρησε ο κ. Θεόδωρος Καλαντώνης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Troubled Assets Group, της Tράπεζας Eurobank Ergasias AE, στο 2nd NPL Summit (#npl19 – http://npl.ethosevents.eu), συμμετέχοντας στο πάνελ με θέμα: «Το προφίλ των συναλλαγών των κόκκινων δανείων που έχουν ολοκληρωθεί στην Ελλάδα».

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι πριν από το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo (7,5 δις).

Σημείωσε δε, ότι τώρα προτείνονται άλλες μορφές πώλησης/τιτλοποιήσεις, που γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλείς και θα μονοπωλήσουν την επόμενη διετία, καθώς συμβάλει το country risk και το rating.

Όπως τόνισε, υπάρχει απαίτηση του επόπτη μετά την τιτλοποίηση να μεταφέρεται το χαρτοφυλάκιο σε τρίτο. «Σε 2 χρόνια οι τράπεζες θα έχουν ένα NPE Ratio μονοψήφιο σίγουρα το (2022). Η τεράστια πρόκληση είναι η οργανική κερδοφορία, καθώς τα έσοδα από τόκους μειώνονται», ανέφερε.

Παράλληλα, η Τράπεζα έχει δρομολογήσει τη διαδικασία πώλησης σε ενδιαφερόμενο επενδυτή, ενός ακόμα χαρτοφυλακίου (project Star) που περιλαμβάνει περίπου 640 ακίνητα μικρής αξίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*