Μ. Αντωνάκη: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός καλλιεργεί το οργανωμένο έγκλημα

Ελενα Ερμείδου

Σε έναν και μόνο κίνδυνο επικεντρώνεται το συνέδριο Cyber Insurance & Incident Response Conference, αλλά ραγδαία εξελισσόμενο. Πρόκειται για τον κίνδυνο cyber που απορρέει από την ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας. Ο  ψηφιακός μετασχηματισμός εκτός από τα οφέλη ανοίγει το έδαφος  για νέους εγκληματιες. Στις προκλήσεις της ασφαλιστικής αγοράς η πρόληψη και η ασφάλιση του.

Μιλώντας στο συνέδριο η Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ Μαργαρίτα Αντωνάκη επεσήμανε ότι τα παραδείγματα των επιθέσεων είναι πάρα πολλά, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις, ενώ από  το 2017 και έπειτα υπάρχει εντατικοποίηση αυτών των επιθέσεων.

Οι επιπτώσεις ενός cyber χτυπήματος για μία επιχείρηση έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με την φήμη της εταιρείας, την πτώση της αξίας της μετοχής της εταιρείας, κ.α.

Η κα Αντωνάκη συχίζοντας την ομιλία της αναφέρθηκε στο μεγάλο cyber χτύπημα που δέχτηκε η Equifax, (7/9/2017), όπου αμέσως μετα το χτύπημα η αξία της μετοχής της εταιρείας έχασε το 35% της αξίας, τονίζοντας ωστόσο ότι τα cyber χτυπήματα δεν αφορούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση οι επιπτώσεις και ο αντίκτυπος είναι παγκόσμιος για αυτό και για να αντιμετωπιστούν οι απειλές τόνισε η κα Αντωνάκη απαιτείται να συσπειρωθούν τόσο σε ατομικό επίπεδο οι επιχειρήσεις όσο και σε ομαδικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία 2017-2018 η cyber αγορά βρίσκεται σήμερα σε εμβρυακό επίπεδο ωστόσο μεταβάλλεται ταχέως.

Πρέπει να καταλάβουμε, υπογράμμισε η Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ ότι είμαστε σε πόλεμο με οργανωμένο κυβερνοέγκλημα και πρέπει λάβουμε τα μέτρα μας μέσω πρόληψης και ασφάλισης διερωτώμενη αν οι νέες συνθήκες για την ασφαλιστική αγορά αποτελούν πρόκληση ή ευκαιρία, αλλά και δίνοντας την δική της απάντηση: “Και τα δυο”.

Η ΕΑΕΕ έχει συγκεντρώσει υλικό που θα ήθελε να μοιράσει στα μέλη της ωστόσο η ίδια επεσήμανε ότι ο κλάδος βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο ενημέρωσης.

Διαβαβαίωσε ότι έχουν συγκεντρωθεί αρκετά δεδομένα, υπάρχει το capacity για την κάλυψη των κινδύνων, ωστόσο προς διερεύνηση βρίσκονται οι κανόνες που θα διέπουν και θα ρυθμίζουν την αγορά αυτή. “Η νομοθεσία ενδεχομένως να ανακόψει την πορεία των νέων προϊόντων¨.

Οι cyber κίνδυνοι βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα της Ε.Ε. αλλά και οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν τον νέο κίνδυνο και να ενημερώνονται.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*