Οι ασφαλιστικές κλάσεις θα επιβαρύνουν επιπλέον το 83% των ελεύθερων επαγγελματικών

H επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων έχει ως αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών (περίπου το 83%) να οδηγείται σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον 500 ευρώ τον χρόνο.

Παρά τα εμπόδια που θέτει η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης, που αποτελεί τη βασική πτυχή του κυβερνητικού σχεδίου, σε φάση ολοκλήρωσης είναι το σενάριο των νέων αυξημένων εισφορών που θα αφορά όσους σήμερα πληρώνουν τις μικρότερες εισφορές.

Ειδικότερα, προτείνεται η αύξηση των εισφορών για περίπου το 83% των ασφαλισμένων αυτοαπασχολούμενων, με αποτέλεσμα οι εισφορές που αναλογούν στην κατώτατη ασφαλιστική κλάση να αυξηθούν από το επίπεδο των 185,18 ευρώ, που είναι σήμερα, στο ποσό των 220 ή και 230 ευρώ. Επομένως, η συγκεκριμένη κατηγορία θα έχει αύξηση της τάξης των 35 – 45 ευρώ τον μήνα ή κατά 420 – 540 ευρώ τον χρόνο. Ως ποσοστό η αύξηση των εισφορών θα κυμανθεί μεταξύ 19% και 24,3%.

Με δεδομένο ότι την κατώτατη εισφορά πληρώνει σήμερα το 83% των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ, η αύξησή της θα τονώσει σημαντικά τα έσοδα του Ταμείου προκειμένου να καλυφθεί το κόστος για τις μειώσεις των εισφορών του 17% των ασφαλισμένων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*