Το Ε.Ε.Α. πρωτοστατεί στην εξωστρέφεια με τη συμμετοχή του στην κίνηση «17+1»

Η συμμετοχή του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σε αυτή την κίνηση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την επιχειρηματικότητα σε όλη την Ευρώπη, οριστικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του «Φόρουμ Επιχειρηματικότητας» που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα της Αλβανίας, το διάστημα 24-26 Οκτωβρίου 2019.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου υπέγραψε το σχετικό πρωτόκολλο ένταξης του Επιμελητηρίου στους «17+1», παρουσία Αλβανών και Κινέζων επισήμων και των Προέδρων των Επιμελητηρίων από τις χώρες Αλβανία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Τσέχικη Δημοκρατία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία & και Σλοβενία, δηλαδή των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που τα Επιμελητήριά τους συμμετέχουν στην κίνηση αυτή.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας για την προώθηση επιχειρηματικών & επενδυτικών σχέσεων της με χώρες των Βαλκανίων και της Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης. Απόδειξη της σημασίας που έδωσε η αλβανική πλευρά στο «Φόρουμ Επιχειρηματικότητας», ήταν η παρουσία του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι  μια ευκαιρία για ανταλλαγή εμπειριών και ότι η ενδυνάμωση των σχέσεων με την Κίνα μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη.

Σύμφωνα με τον κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, «η συμμετοχή του Ε.Ε.Α. στην κίνηση αυτή αποδεικνύει τη βαρύτητα που δίνει το Επιμελητήριο στην εξωστρέφεια και στην συνεργασία του με άλλα Επιμελητήρια της Ευρώπης και βεβαίως με την κινέζικη πλευρά. Παρουσιάζονται πλέον σημαντικές ευκαιρίες σε τομείς όπως υποδομές, μεταφορές, εμπόριο, επενδύσεις, κάτι που μπορεί να επηρεάσει θετικά τις οικονομίες χωρών της Ηπείρου μας και βεβαίως και της Ελλάδας και είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας αποτελεί μέλος της μεγάλης αυτής συμμαχίας».

Τον Πρόεδρο του Ε.Ε.Α. συνόδευσαν στο ταξίδι του στα Τίρανα ο Α΄Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Γρέντζελος, ο Οικονομικός Επόπτης του Ε.Ε.Α. κ. Παναγιώτης Παντελής, ο Υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων κ. Γιώργος Ζηκόπουλος, καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου κ. Ανδρέας Κούρτης και κ. Χρήστος Κοντούρης, ο οποίος ήταν υπεύθυνος και για τη διοργάνωση του ταξιδιού στην Αλβανία.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής της στα Τίρανα, η αποστολή του Ε.Ε.Α. πραγματοποίησε σειρά επαφών, με στόχο την τόνωση των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ της ελληνικής και της αλβανικής πλευράς.

Μια πολύ σημαντική συνάντηση αυτή με τον Υπουργό Διασποράς της Αλβανίας κ. P Majko. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης δόθηκε έμφαση στην παρουσία Αλβανών επιχειρηματιών στην Ελλάδα, πολλοί από τους οποίους είναι και μέλη του Ε.Ε.Α.

Εξαιρετικά θερμή ήταν η υποδοχή της ελληνικής αποστολής στο Υπουργείο Προστασίας Επιχειρηματικότητας από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Ε. Shalsi, ενώ από την συνάντηση με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Τιράνων κ. Ν. Jaka διαπιστώθηκε η προοπτική της συνεργασίας του Ε.Ε.Α. με το Επιμελητήριο Τιράνων και όπως τονίστηκε, το Φόρουμ «17+1» είναι μόνο η αρχή.

Ξεχωριστή στιγμή όμως για όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής, ήταν η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, ένα πρόσωπο που απολαμβάνει τον καθολικό σεβασμό στη γειτονική χώρα. Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο έργο της Εκκλησίας στην Αλβανία και στην στήριξη που προσφέρει στην κοινωνία, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και για την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, η αντιπροσωπεία του Ε.Ε.Α. είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την κ. Σοφία Φιλιππίδου, τη νέα πρέσβη της Ελλάδας στα Τίρανα. Η συνάντηση μάλιστα έγινε την πρώτη ημέρα ανάληψης των νέων καθηκόντων της.

Η αποτίμηση της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του Ε.Ε.Α. στην Αλβανία κρίνεται από τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου ως απόλυτα θετική, καθώς δόθηκε η δυνατότητα για μία σειρά επαφών που μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και αλβανικών επιχειρήσεων. Χρειάστηκε βέβαια σημαντική προεργασία, όπως αναφέρει o κ. Χρήστος Κοντούρης, μέλος του ΔΣ του Ε.Ε.Α. και επιφορτισμένος με τον προγραμματισμό των συναντήσεων:

“Για να γίνει αυτό το ταξίδι και να οριστικοποιηθούν όλες οι επαφές που έκανε η αποστολή του ΕΕΑ στην Αλβανία, χρειάστηκε σκληρή προετοιμασία. Το αποτέλεσμα όμως δικαίωσε τις προσπάθειες που προηγήθηκαν, καθώς όλες οι συναντήσεις με Υπουργούς, επίσημους, επιμελητηριακά στελέχη αλλά και με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, προσέφεραν κάτι θετικό στην προσπάθεια του Επιμελητηρίου μας να ενισχύσει την εξωστρέφεια του, με κυριότερη την ένταξη του ΕΕΑ στο Φόρουμ Επιχειρηματικότητας «17+1». Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή και αισθάνομαι υπερήφανος που συνέβαλα με όλες μου τις δυνάμεις για την πραγμάτωση της”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*