Interamerican: Υπέρ του οικονομικού αλφαβητισμού

της Ελενας Ερμείδου

Με χορηγό την Interamerican, παρουσιάστηκε χτες στην Τράπεζα της Ελλάδος το βιβλίο του καθηγητή Νίκου  Φίλιππα για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό «Τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα». H σημασία της αποταμίευσης είναι καταλυτική  για την ευημερία των ιδιωτών, των επιχειρήσεων, των κρατών, της κοινωνίας. Οδηγεί σε επενδύσεις, αυξάνει την παραγωγικότητα οδηγώντας στην κοινωνική ευημερία.

Το βιβλίο χαιρέτησε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας καθώς όπως είπε «ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός των νέων, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και όχι μόνον», αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές αποστολές της ΤτΕ και της ΕΚΤ. Ιδιαίτερα σήμερα που γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα της αποταμίευσης. H αποταμίευση είναι καταλυτικής σημασίας τόσο για την ευημερία των ιδιωτών, των επιχειρήσεων, των κρατών όσο και ολόκληρης της κοινωνίας. Σε τελευταία ανάλυση η αποταμίευση, που οδηγεί στην επένδυση, και η παραγωγικότητα είναι οι δύο καθοριστικής σημασίας δυνάμεις για τη συνολική ευημερία.

To έλλειμμα χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού στην Ελλάδα παρατήρησε ο Γιάννης Στουρνάρας προλογίζοντας το βιβλίο, τονίζοντας ότι πως ….Αποδείχθηκε ότι ζούσαμε με μια βασική ψευδαίσθηση και μια θεμελιώδη αποσύνδεση μεταξύ της οικογενειακής μας οικονομίας και της οικονομίας της χώρας. Μια αποσύνδεση δηλαδή μεταξύ της προσπάθειας και του ρεαλισμού που διέκρινε, οδηγούσε και διαμόρφωνε την οικονομία του “δικού μας” νοικοκυριού, του δικού μας σπιτιού και της οικογενειακής μας εστίας, με τον παραλογισμό και την αντίφαση που χαρακτήριζε για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα την κρατική διαχείριση της οικονομίας αλλά, ως ένα βαθμό, και αρκετές ιδιωτικές επιχειρήσεις».

Αναφέρθηκε στις στρεβλώσεις της καθημερινότητας, στο υψηλό ρίσκο που διατρέχαμε ως κοινωνία και στις αδιαφανείς επιλογές, στο κρατικοδίαιτο μοντέλο και στην εγκατάλειψη των δημιουργικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα η χώρα να δαπανά πάνω από τις αντοχές της και να οδηγηθούμε σε δυσθεώρητα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και στη συσσώρευση εθνικού χρέους στο εσωτερικό, κυρίως όμως στο εξωτερικό.

Η ημέρα της αποταμίευσης αποδίδει μεγάλη σημασία στον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό. Στόχος τα νέα παιδιά να ενημερωθούν προκειμένου να κάνουν ορθολογικές οικονομικές επιλογές στη ζωή τους.

«Θα πρέπει να μας απασχολεί πώς το κράτος διαχειρίζεται τα χρήματα μας, δηλαδή τα χρήματα των φορολογουμένων, αλλά και εάν υπάρχουν οι κατάλληλοι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του επιχειρηματικού τομέα», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, προσθέτοντας ότι η νέα γενιά «αντιμετωπίζει επομένως μια συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη για οικονομική εξειδίκευση, που θα της επιτρέπει να κατανοεί πλήρως αλλά και να αξιοποιεί τα οφέλη από την εφαρμογή της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας»

Συνδυάζοντας την τεχνολογία με τον οικονομικό αλφαβητισμό υπογράμμισε ότι «η αποτελεσματική όμως χρήση των ψηφιακών χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών, όπως είναι το internet banking, στο οποίο στρέφονται οι τράπεζες σήμερα, απαιτεί αυξημένα επίπεδα ψηφιακού χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ενσωμάτωση των πολιτών στις νέες τεχνολογίες. Η νέα ψηφιακή εποχή, στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία και κοινωνία, απαιτεί ψηφιακά έξυπνα άτομα».

Ο Γιάννης Στουρνάρας κάλεσε όλου να διαβάσουν το βιβλίο, όλους να στοχεύσουν σε μία κοινωνία όπου «ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός θα αποτελεί δεδομένο, έτσι ώστε αυτή η κοινωνία να θωρακιστεί και κυρίως να διεκδικήσει μια ελεύθερη, ανταγωνιστική οικονομία με τους απαραίτητους κανόνες και δικλείδες ασφαλείας καθώς και ένα βιώσιμο κοινωνικό κράτος».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*