Τα σχέδια Κ. Χατζηδάκη για ΑΠΕ: Κίνδυνοι και ασφαλίσεις

της Ελενας Ερμείδου

Το 2017, σχεδόν το 20% της κατανάλωσης παγκόσμιας ενέργειας προήλθε από ανανεώσιμες πηγές, το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 25% μέχρι το 2035 και στο 34% μέχρι το 2050. Στον παγκόσμιο χάρτη ετοιμάζεται να εισέλθει και η Ελλάδα μετά τις εξαγγελίες του υπυργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ κρατούσαν τα ηνία, μέχρι που το 2017 τα πήρε η Κίνα, μία και οι συνολικές της επενδύσεις έφτασαν στο 45% της παγκόσμιας αγοράς, η αξία της οποίας διαμορφώνεται στα 1,47 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η αξία της αγοράς αναμένεται να αυξηθεί στα 2,15 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025, σύμφωνα με την AGCS.

H ανάπτυξη του κλάδου των ΑΠΕ προκύπτει κυρίως από δύο πηγές –τον ήλιο και τον άνεμο. Η παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο, και τον άνεμο υπολογίζεται να φτάσει περίπου στο 50% της παγκόσμιας παραγωγής μέχρι το 2050 ενώ η παραγωγή του άνθρακα θα συρρικνωθεί κατά 12% εν συγκρίσει με το 37% που είναι σήμερα.

Η ανάπτυξη του κλάδου των ΑΠΕ εξαρτάται και από το μέγεθος των αποθηκευτικών χώρων ενέργειας. Η δυναμική των παταριών λιθίου το 2018 προς το 2017 διπλασιάστηκε ξεπερνώντας τα 3 GW.

Το μέλλον του κλάδου των ΑΠΕ είναι θετικό κυρίως για την ηλιακή και την αιολική ενέργεια στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο ετοιμάζει σχέδιο αύξησης της διείσδυσης της Ελλάδας στις ΑΠΕ.

Ειδικότερα το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργειας και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπει  το ποσοστό πράσινης ενέργειας να ανέλθει στο 35% το 2030, αντί 31% που ήταν ο αρχικός στόχος και 17% που είναι σήμερα. Παρά την πρόοδο που έχει γίνει, η Ελλάδα απέχει πολύ από το θεωρηθεί πρωτοπόρα. Οι αδειοδοτήσεις απαιτούν έως και 10 χρόνια, χρονικό διάστημα 5πλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Οι πρώτες ρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της απλοποίησης και επιτάχυνσης των αδειοδοτήσεων για ΑΠΕ θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ που θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος του μήνα, ενώ στις αρχές του 2020 θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα εξαλείφει όλες τις στρεβλώσεις που έχουν εντοπιστεί σε περιβαλλοντικά, χωροταξικά και αδειοδοτικά θέματα.

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που απειλούν τον κλάδο

Οι κυριότεροι κίνδυνοι που απειλούν τον κλάδο είναι η διακοπή εφοδιαστικής αλυσίδας, 45%, με τάσεις ανοδικές.  Οι φυσικές καταστροφές, 41% , με τάσεις καθοδικές.  Οι αλλαγές στην νομοθεσία και στους εποπτικούς κανονισμούς. 33%.  Τα cyber χτυπήματα, 31%. Οι νέες τεχνολογίες, 31%.

Οι τάσεις ασφάλισης των ΑΠΕ

Η ανάπτυξη που γράφει ο κλάδος των ΑΠΕ έχει θετικές επιδράσεις στις ασφάλειες και στην ζήτηση νέων προϊόντων. Τα ασφάλιστρα από το 2010 σημειώνουν  8% ετήσια αύξηση. Υπάρχει και μία σειρά αντιξοοτήτων όπως είναι ο κίνδυνος των μηχανισμών, το μοντέλο τιμολόγησης, το μοντέλο διανομής.  Η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών στον κλάδο απαιτούν συνεχή  και στενή παρακολούθηση, όπως στα μέρη των τουρμπίνων,

Οι ΑΠΕ απαιτούν μία συνολική προσέγγισης ασφάλισης λόγω δομής και μορφής χρηματοδότησης. Οι παραδοσιακές ασφαλιστικές λύσεις καλύπτουν όλα τα ρίσκα για όλα τα προϊόντα σε όλες τις παραγωγικές γραμμές των επιχειρήσεων όπως είναι πχ η αστική ευθύνη αρχιτεκτόνων, και μηχανικών, τις μεταφορές φορτίων, απώλεια κερδών, ευθύνες έργου κατά την φάση της κατασκευής, και όλους τους λειτουργικούς κινδύνους, περιβαλλοντικές ευθύνες και άλλα.

Οι ασφαλιστικές σύμφωνα με τις τελευταίες τους ενημερώσεις θα συνεχίσουν να σχεδιάζουν πράσινα προϊόντα ασφάλισης που να καλύπτουν κινδύνους των ΑΠΕ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*