Χρήστος Κώνστας

Η σύλληψη ενός τραπεζίτη της Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη και η συμμετοχή Ελλήνων golden boys…

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Την περασμένη Παρασκευή, το πρακτορείο Bloomberg -και άλλες οικονομικές ιστοσελίδες της Wall Street- αποκάλυψαν την είδηση της σύλληψης ενός αντιπροέδρου της Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη, με την κατηγορία του insider trading, δηλαδή της διαχείρισης εμπιστευτικών πληροφοριών με σκοπό το παράνομο κέρδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Η πληροφορία αυτή έχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, αφού το κατηγορητήριο φαίνεται πως εμπλέκει δύο πασίγνωστους «γόνους» μεγάλων ελληνικών επιχειρηματικών οικογενειών που -κατά το κατηγορητήριο και το δημοσίευμα του Bloomberg- δεν ήταν η πρώτη φορά που εφάρμοζαν πρακτικές παράνομου χρηματιστηριακού πλουτισμού.

Ο αντιπρόεδρος της Goldman Sachs, Bryan Cohen, συνελήφθη στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν, με την κατηγορία ότι διέρρευσε εμπιστευτικού χαρακτήρα πληροφορίες, για επικείμενες εξαγορές, στον Γιώργο Νίκα, γιο του αείμνηστου Παναγιώτη Νίκα, ιδρυτή της ομώνυμης αλλαντοβιομηχανίας, με αποτέλεσμα την αποκόμιση -παράνομων- κερδών ύψους 2,5 εκατ. Δολαρίων.

Ο Γιώργος Νίκας αναφέρεται στο δημοσίευμα ως «54χρονος εστιάτορας της Νέας Υόρκης» που είχε στενές προσωπικές σχέσεις, για πολλά χρόνια,  με τον Bryan Cohen ξεκινώντας από το γραφείο της Goldman Sachs του Λονδίνου πριν μεταφερθεί στη  Νέα Υόρκη το 2017.

  • Το δημοσίευμα του Bloomberg ωστόσο δεν περιορίζεται σε μία συγκεκριμένη χρηματιστηριακή απάτη. Αναφέρει πληροφορίες για πλήθος κατηγοριών που σχετίζονται με άλλες δόλιες χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Το Bloomberg αναφέρει πως στον Γιώργο Νίκα απαγγέλθηκαν κατηγορίες, στις 7 Οκτωβρίου, ότι μαζί με τον φίλο του Τηλέμαχο Λαβίδα (γιο του επιχειρηματία Θανάση Λαβίδα της Lavipharm)  συνωμότησαν για να κλέψουν σημαντικές -μη δημόσιες- πληροφορίες για την Ariad Pharmaceuticals Inc. από τον πατέρα του Τηλέμαχου που ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας μέχρι το 2016.

Ο Γιώργος Νίκας κατηγορείται επίσης ότι συμμετείχε σε «μεγάλης κλίμακας, διεθνές δίκτυο διαπραγμάτευσης εμπιστευτικών πληροφοριών» από το 2012 έως το 2017, κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε πληροφορίες σχετικά με εξαγορές και πιθανές εξαγορές εταιρειών που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο από συγκεκριμένο χρηματιστή της Ελβετίας…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*