Γ. Στουρνάρας για ασφαλιστικές: Κρίσιμη η συνδρομή κατά της κλιματικής αλλαγής

του Βάιου Κρόκου

Κορυφαίο προβληματισμό αποτελεί πλέον η κλιματική αλλαγή για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία, όπως αποτυπώνεται στον δημόσιο διάλογο, τουλάχιστον.

Για πρώτη φορά μάλιστα φαίνεται πως αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο και από το τεχνολογικό discruption, την επιστροφή στον εδαφισμό (territorialism), την κυβερνοασφάλεια και τον λειτουργικό κίνδυνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης Global CEO Outlook 2019 της KPMG.που βλέπει το φως της δημοσιότητας σήμερα.

Θέση σε αυτό το ζήτημα καλείται να πάρει και ο ασφαλιστικός κλάδος, φυσικά, με τις δυνατότητες και την εξειδίκευση που κατέχει, κάτι που έχει αναδείξει αρκετές φορές ως μείζον ζήτημα.  Πως μπορούν να βοηθήσουν οι ασφαλιστικές;

Στο ερώτημα αυτό απάντησε σήμερα ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γιάννης Στουρνάρας στο 3ο συνέδριο Βιωσιμότητας του Economist για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Όπως σημείωσε. η ασφαλιστική βιομηχανία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η συνδρομή της κρίνεται ιδιαιτέρως κρίσιμη καθώς:

– μπορεί να λειτουργήσει είτε ως μηχανισμός προσαρμογής, μέσω της απορρόφησης ζημιών από τη διάθεση κατάλληλων ασφαλιστικών προγραμμάτων

– είτε ως μηχανισμός μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, μέσω της κατάλληλης επιλογής των επενδύσεων προς δραστηριότητες που στηρίζουν τους κλιματικούς στόχους.

Όπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης επίσης: «ο τραπεζικός τομέας μπορεί και πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας για ένα βιώσιμο μέλλον κατευθύνοντας κεφάλαια σε δράσεις που αποφέρουν θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία και καθοδηγώντας τους πελάτες του στην ορθή διαχείριση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων».

Κατά την ομιλία του ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις αυτές μέσα από μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης μπορούμε να προσαρμοστούμε στην πολυπλοκότητα της σημερινής συνθήκης και να προετοιμαστούμε καλύτερα για το μέλλον.

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε επίσης και σε ζητήματα εκπαίδευσης των νέων: «Η κλιματική παιδεία έχει ζωτική σημασία στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, διότι βοηθά τους νέους να κατανοήσουν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη και παράλληλα τους εμπνέει να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους και γίνουν φορείς της αλλαγής που χρειάζεται, ενώ περιορίζει τα περιθώρια αμφισβητήσεων σχετικά με αυτό το σοβαρό θέμα», σημείωσε.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*