Εθνική Ασφαλιστική, επιγραφή στην είσοδο του κτιρίου

Εθνική Ασφαλιστική: Ο κύβος ερρίφθη, ξεκινά επίσημα η αναζήτηση αγοραστή

«Η Eθνική Τράπεζα εξετάζει να προχωρήσει το 2020 αντί το 2021 στην τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων της», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της, Παύλος Μυλωνάς, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg, ενώ προανήγγειλε ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα ξεκινήσει η αναζήτηση αγοραστή για ένα πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής.

«Η Εθνική Τράπεζα μεταβάλλεται σε μία ταχύτερη και πιο παραγωγική τράπεζα. Προσπαθούμε να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια, να μειώσουμε τα κόστη και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος, κυρίως την ψηφιοποίηση», δήλωσε ο κ. Μυλωνάς.

Τα κόκκινα δάνεια της Εθνικής Τράπεζας ανέρχονται σήμερα στο 36,5% των συνολικών δανείων της, ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί να τα μειώσουν σε μονοψήφια ποσοστά το 2021. «Υποσχεθήκαμε να προχωρήσουμε σε τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων το 2021, αλλά εξετάζουμε να την επισπεύσουμε για το 2020», δήλωσε ο κ. Μυλωνάς, καθώς η τράπεζα θέλει να κεφαλαιοποιήσει τις τρέχουσες επενδυτικές συνθήκες και να επιταχύνει την εξυγίανση του ισολογισμού της.

Με έναν συνολικό δείκτη κεφαλαίων στο 17%, κατά 100 μονάδες βάσης (μία ποσοστιαία μονάδα) υψηλότερο από τον απαιτούμενο, δεν υπάρχει ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης, δήλωσε ο κ. Μυλωνάς. Ωστόσο, επιδιώκει μία νέα ώθηση στα κεφάλαια της τράπεζας με την πώληση της ασφαλιστικής εταιρείας του ομίλου, της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η αναζήτηση αγοραστή για ένα πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής θα ξεκινήσει «τις δύο επόμενες εβδομάδες», είπε, προσθέτοντας: «Προτιμούμε να έχουμε έναν επενδυτή από μία δημόσια προσφορά μέσω του Χρηματιστηρίου, αλλά αν αποτύχει αυτή η διαδικασία, θα στραφούμε στη λύση της IPO (προσφοράς μέσω του Χρηματιστήριου) το επόμενο έτος».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*