Διευκρινίσεις ΑΑΔΕ για τα ομαδικά συνταξιοδοτικά ελληνικής θυγατρικής

Απαντητική επιστολή εξέδωσε η ΑΑΔΕ σε ερώτημα σχετικό με τον τρόπο φορολόγησης ασφαλίσματος στις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα ασφάλιστρα ενός ομαδικού ασφαλιστηρίου συνταξιοδοτικού συμβολαίου που αφορά εργαζόμενους ελληνικής θυγατρικής εταιρίας καταβάλλονται από την αλλοδαπή μητρική προς αλλοδαπή ασφαλιστική εταιρία και επαναχρεώνονται στην ελληνική θυγατρική.

Σύμφωνα με την απάντηση της ΑΑΔΕ, την οποία δημοσιοποιεί η ΕΑΕΕ, οι διατάξεις του άρθρου 14 του ν. 4172/2013 εφαρμόζονται και στην περίπτωση ομαδικών συνταξιοδοτικών συμβολαίων που συνάπτονται απευθείας με αλλοδαπές ασφαλιστικές επιχειρήσεις, καθόσον οι διατάξεις αυτές δεν επιβάλλουν περιορισμούς ως προς την έδρα της ασφαλιστικής επιχείρησης. Κατά συνέπεια και δεδομένου του στοιχείου της επαναχρέωσης των ασφαλίστρων στην ελληνική θυγατρική εφαρμόζονται οι διατάξεις της περ. ι’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4172/2013 (μη συμπερίληψή τους στο φορολογητέο εισόδημα) όπως επίσης και οι διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 15 του ιδίου νόμου αναφορικά με τη φορολόγηση των ασφαλισμάτων.

Σε άλλο σημείο της απάντησης, διευκρινίζεται, εξάλλου, ότι το ασφάλισμα για το οποίο δεν έχει διενεργηθεί η απαιτούμενη από το άρθρο 64 του ν. 4172/2013 παρακράτηση, φορολογείται αυτοτελώς σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 15 και οι φορολογούμενοι καλούνται στη Δ.Ο.Υ. για έλεγχο δικαιολογητικών.

Παρατλιθεται παρακάτω η σχετική εγκύκλιος

357928_2019 – 218869 – Εγκύκλιοι

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*