Αργούν τα DRG’s – το βλέμμα στις ιδιωτικές πτέρυγες νοσοκομείων

του Βάιου Κρόκου

Αν και από το 2014 έχουν αγοραστεί οι σχετικές άδειες χρήσης του γερμανικού συστήματος DRG στα νοσοκομεία, ακόμα απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για να τεθεί σε πραγματική εφαρμογή.

Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα λειτουργούν πρακτικά ως «εργαλείο» μέτρησης του κόστους, συγκριτικής αξιολόγησης και ελέγχου της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των νοσοκομείων και μπορούν να συμβάλουν στο πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης για καθολική και ισότιμη πρόσβαση ασφαλισμένων και ανασφάλιστων σε ένα αναβαθμισμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Για την ανάπτυξη του ελληνικού συστήματος, η χώρα μας αναμένεται να κάνει κάνει χρήση της τεχνικής βοήθειας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ασφαλιστικός κλάδος παρατηρεί όλες αυτές τις εξελίξεις και βρίσκεται σε συνομιλίες με την Πολιτεία αναμένοντας το νέο πλαίσιο που διαμορφωθεί.

Στόχος του συστήματος DRG είναι η «ολιστική» προσέγγιση, συνυπολογίζοντας πολλαπλούς παράγοντες, αξιολογώντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες και ελέγχοντας την αποδοτικότητα των νοσοκομείων, με απώτερο στόχο των εξορθολογισμό των δαπανών και την καλύτερη κατανομή των διαθέσιμων πόρων…Υπό αυτό το πλαίσιο το underwriting θα κληθεί να αναπροσαρμοστεί σε νέα δεδομένα. Ωστόσο απαιτείται ακόμα αρκετός χρόνος…

Με το βλέμμα στις πτέρυγες νοσοκομείων

Πιο ώριμες, ωστόσο, φαντάζουν οι συνθήκες για την δημιουργία συμπράξεων με δημόσια νοσοκομεία ώστε να υπάρξουν “ιδιωτικές πτέρυγες“.

Οι προτάσεις που έχουν τεθεί επί τάπητος είναι να υποστηριχθούν οι εν λόγω πτέρυγες από την ιδιωτική ασφάλιση και με στόχο να υπάρξουν νοσήλια χαμηλότερα από αυτά των ιδιωτικών νοσοκομείων.

Έτσι, περισσότεροι πολίτες μέσω εξειδικευμένων ασφαλιστικών προϊόντων θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικότερες και περισσότερες λύσεις στον τομέα της Υγείας και την νοσοκομειακή περίθαλψη.

Τα ζητήματα αυτά απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, στο φετινό συνέδριο της Ύδρας όπου κορυφαίοι εκπρόσωποι του κλάδου επεσήμαναν την ανάγκη εξορθολογισμού του κόστους στην Υγεία, ενώ όπως επισημάνθηκε αρκετά προβλήματα δημιουργούν, για την ώρα, ζητήματα που έχουν ανακύψει από τον GDPR. Παράλληλα όπως ειπώθηκε– και με το νέο μοντέλο της επικουρικής – θα υπάρχει η δυνατότητα νέων καινοτόμων προϊόντων στην υγεία.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν πως οι πολίτες συνεχίζουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη όσον αφορά την Υγεία. Για το 2017, η συνολική δαπάνη ανήλθε άνω των 15 δισ. ευρώ, με τα 500 εκ. να προέρχονται από ασφαλιστικές αποζημιώσεις, τα 9,5 δισ ευρώ από τον ΕΟΠΠΥ, και τα 5 δισ. περίπου από την τσέπη των πολιτών!

Δέκα και πλέον χρόνια μετά τις πρώτες συζητήσεις του ασφαλιστικού κλάδου για ΣΔΙΤ στον τομέα της Υγείας, συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στον κλάδο. Όπως ειπώθηκε αρκετές φορές στην Ύδρα, η Πολιτεία για πρώτη φορά δείχνει έτοιμη να στηρίξει τις εν λόγω προσπάθειες…

Διαβάστε επίσης: Ύδρα 2019: Δίπλα στην ασφαλιστική αγορά η Πολιτεία – τα επόμενα βήματα

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*