Mπρος τα γρανάζια των ασφαλιστικών λόμπυ: Τι θέλουν για να δουλέψουν

Της Ελενας Ερμείδου

Νέα “μέτρα” και “διαστάσεις” προσπαθούν να δώσουν στο Solvency II οι ασφαλιστικές και η AMICE  με υποστηρικτή των αιτημάτων τους την Insurance Europe.  Τα λόμπυ των ασφαλιστών έχουν ξεκινήσει να εργάζονται πάνω στο θέμα αυτό, τουλάχιστον εδώ και τρία χρόνια. Στόχος τους, κυρίως οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε έργα υποδομών που μπορούν να δώσουν αποδόσεις εν όψει περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων. Κατ’ αυτόν το τρόπο επιτελούν ουσιαστικά το έργο τους δηλαδή να ασφαλίζουν και να χρηματοδοτούν την οικονομία με νέες επενδύσεις.

Πρόκειται για ένα θέμα πολύ σοβαρό το οποίο το έθιξε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου στην συνέντευξη Τύπου στην Υδρα την περασμένη εβδομάδα.

 

Σε κοινή τους επιστολή η Insurance Europe και η AMICE ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βελτιώσει την αναλογικότητα των κανονισμών  του εποπτικού πλαισίου Solvency II, ώστε οι ασφαλιστικές να μην αντιμετωπίζουν δυσανάλογες επιβαρύνσεις

Το εποπτικό πλαίσιο Solvency II σταθμίζει τους κινδύνους ανά τα κεφάλαια, ωστόσο σύμφωνα με την Insurance Europe απαιτούνται αλλαγές στους κανόνες αναλογικότητας. Επιχειρηματολογώντας η Ευρωπαϊκή Ενωση Ευρωπαϊκών Ασφαλιστικών Εταιρειών τονίζει ότι ο όγκος των κανονισμών επιβαρύνει δυσανάλογα και περιττά τις δραστηριότητες των ασφαλιστικών σε ό,τι αφορά την ανάληψη των κινδύνων.

Οι σχετικές βελτιώσεις και ρυθμίσεις θα βοηθήσουν τις ασφαλιστικές να αποφύγουν σημειώνει τις περιττές δαπάνες, επίσης θα αποτρέψει από τα αποχωρήσουν από την αγορά οι μικρές ασφαλιστικές εξαιτίας των υπερβολικών εποπτικών απαιτήσεων

Οι Ευρωπαίοι ασφαλιστές έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι η αρχή της αναλογικότητας, δύσκολα μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, προτείνοντας βελτιώσεις που μπορούν στην πράξη να εφαρμοστούν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και στους τρεις πυλώνες του Solvency II.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*